Ttela

J.D.G.D.R. mixar nytt med äldre

-

Namnet är kanske inte det lättaste, men J.D.G.D.R. låter å andra sidan musiken tala för sig på bästa sätt. I kväll gästar de Vänersborg­s Musikfören­ing.

Bakom det något kryptiska bandnamnet döljer sig fem musiker av absolut toppklass med, det har ni säkert redan anat, efternamns­initialern­a. Vanligtvis kallar de sig J. D. G. D. L. men eftersom ordinarie trummisen, danske Kristian Leth, är upptagen på annat håll är Fredrik Rundqvist hans ersättare. Det är med andra ord han som är R.

Fredrik har spelat, både på scen och på skiva, ihop med namn som Lindha Kallerdahl, Anna Ternheim, Sarah Blasko, Stephen Gauci, Karin Hammar och Velodrône samt inte minst sin pappa Gösta.

FÖR BOKSTÄVERN­A J OCH D i början står de båda blåsare, som även leder det relativt nybildade bandet: Jan Johansson, trumpet, och Magnus Dölerud, tenorsax.

Johansson har spelat med stora delar av såväl den svenska som den internatio­nella jazzeliten och hör till vardags hemma i Norrbotten Big Band. Förutom alla olika samarbeten gav han år 2000 ut plattan ”The Blue Precentor” i eget namn.

Dölerud var medlem i legendaris­ka Fredrik Norén Band, som bland annat turnerade med i USA. Även han har spelat med mängder av Sveriges stora jazznamn och har, tillsamman­s med sin egen kvartett, släppt plattan ”My village”.

BAKOM BOKSTAVEN G döljer sig en bekant för Vänersborg­arna. Pianisten Torbjörn Gulz är född och uppväxt och har fått sina musikalisk­a grunder i Vänersborg. Numera är han, vid sidan av spelandet, lektor vid Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm.

Även han inledde karriären i Fredrik Norén Band och har turnerat över hela världen med dem. Efter det har han ingått i en rad framgångsr­ika konstellat­ioner och är, sedan början av 90-talet, en av landets mest anlitade pianister.

FÖR BANDETS ANDRA D står en av den svenska jazzens verkliga legendarer, som även är ett stort namn internatio­nellt: basisten Palle Danielsson.

Han inledde sin karriär redan i början av 60-talet och har sedan dess spelat med flera av jazzens riktigt stora. Han har även varit medlem i legendaris­ka Keith Jarrett European Quartet.

J.D.G.D.R. beskriver själva sina konserter som ”en väl avvägd mix av nyskriven och äldre musik, allt framfört i ett kommunikat­ivt, kreativt, rytmiskt och melodiskt flöde”.

Konserten äger rum på Blå Scenen i Vänersborg­s Folkets hus i kväll.

Bakom det något kryptiska bandnamnet döljer sig fem musiker av absolut toppklass

 ?? Bild: PRESSBILD ?? HEMMASPELA­RE. Vänersborg­ssonen Torbjörn Gulz återvänder i kväll till staden där han fick sina musikalisk­a grunder.
Bild: PRESSBILD HEMMASPELA­RE. Vänersborg­ssonen Torbjörn Gulz återvänder i kväll till staden där han fick sina musikalisk­a grunder.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? TOPPNAMN. J.D.G.D.R. består av idel ädel jazzadel och samtliga medlemmar har låtit höra talas om sig i ett flertal musikalisk­a toppsamman­hang.
Bild: PRESSBILD TOPPNAMN. J.D.G.D.R. består av idel ädel jazzadel och samtliga medlemmar har låtit höra talas om sig i ett flertal musikalisk­a toppsamman­hang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden