Ttela

Hennes design skickas över Atlanten

JUBILAR: ”DET ÄR ROLIGT ATT HA MYCKET ATT GÖRA”

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Sedan hon var liten har Lisa Viola Setterberg tyckt om färg och form. Hon tillverkar i dag sina egna lampskärma­r under märket Vixola och har designat kläder till bland annat Beyonce.

Lisa Viola Setterberg kommer från början från Grästorp, men har hunnit bo både i Spanien, Tunisien, Chamonix och rest runt i världen. Nu är hon tillbaka i Sverige, och har startat sitt eget företag i Vänersborg. Medan hon arbetar deltid som design- och textillära­re på Folkuniver­sitetet i Trollhätta­n och frilansar med att förbättra social media.

– Det är roligt att ha mycket att göra, jag trivs som mångsyssla­re, säger hon.

Genom företaget tillverkar hon och säljer sina egna lampskärma­r av vegetabili­skt gravat läder. Hon valde att starta företaget med att endast göra lampskärma­r, för att sedan expandera med andra inrednings produkter i samma material.

– Det blir troligtvis kuddfodral, handtag men även hängande lampskärma­r som man kan placera över köksbordet eller middagsbor­det, jag vill skapa ett helhetskon­cept, säger Lisa Viola Setterberg.

Eftersom hon skapar allt för hand blir produktern­a ganska dyra, vilket gör att arbetet med marknadsfö­ring blir allt viktigare.

– Det gäller att få kunderna att förstå värdet i hantverket och materialet, säger hon.

Lampskärma­rna har fått många positiva reaktioner, framförall­t menar hon att många har sagt att de inte sett något liknande tidigare.

FOKUS UPPFATTAR HON ofta är på lampfoten, men med dessa lampskärma­r vill hon skifta fokuset och även ge lampskärme­n en chans att förgylla rummet.

– Jag hoppas att det kan bli en statuspryl, något man sparar till, önskar sig i julklapp eller födelsedag­spresent, säger hon.

Men skapandet slutar inte med lampskärma­r, utan Lisa Viola Setterberg designar också kläder. Hon har sedan tidigare en konstnärli­g examen i modedesign från Högskolan i Borås, ett ämne hon också studerat på Art College i Göteborg.

– När jag först såg utbildning­en i Göteborg var det nästan som ett hugg i magen, jag blev så avundsjuk på de som redan studerade där, säger hon.

HENNES DESIGN HAR synts på flera plattforma­r, bland annat i Idol på Tv4 och på Björn Axéns femtioårsj­ubileum. Mycket har hon också skickat över Atlanten och till andra länder i världen. Två designade plagg har Beyonces stylist beställt.

– Det var en kollektion som jag gjorde helt av ihoplänkad­e cirklar, hon ville ha två looks i andra färger än det jag hade sedan innan, så jag fick helt enkelt tillverka två helt nya, en vit och en röd, säger Lisa Viola Setterberg.

– Det var lite kul att hon ville ha just den kollektion­en, den var tänkt som min examenskol­lektion först men fick så mycket kritik från skolan att jag fick byta spår och skapa en helt ny.

Att få förfrågnin­gar från kändi-

sar och skicka kläder runt världen säger hon är roligt men också ganska krångligt då frakt och tull kan bli dyrt. Det gäller att ha koll på kostnadern­a, och fundera på vad jobbet man lägger ner är värt.

NÅGOT HON MÄRKT av är också att det är allt annat än säkert att kläderna som skickas blir använda. Kändisar beställer mycket olika plagg och det specifika som hon skickat kanske inte alltid blir det slutgiltig­a valet.

– Det är inte så mycket glitter och glamour egentligen, det ligger mycket jobb bakom, säger Lisa Viola Setterberg.

– Men visst är det en stor egoboost med förfrågnin­garna.

 ??  ?? LAMPSKÄRMA­R. Lampskärma­rna är av läder. ”Det är inte allas kopp te, men jag har redan sålt några”.
LAMPSKÄRMA­R. Lampskärma­rna är av läder. ”Det är inte allas kopp te, men jag har redan sålt några”.
 ??  ?? DESIGN. Färg och form har varit designerns stora intresse sen hon var liten.
DESIGN. Färg och form har varit designerns stora intresse sen hon var liten.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? DESIGNER. Sedan hon var liten har Lisa Viola Setterberg tyckt om färg och form. Hon tillverkar i dag sina egna lampskärma­r under märket Vixola och har designat kläder till internatio­nella artister.
Bild: JOACHIM NYWALL DESIGNER. Sedan hon var liten har Lisa Viola Setterberg tyckt om färg och form. Hon tillverkar i dag sina egna lampskärma­r under märket Vixola och har designat kläder till internatio­nella artister.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ??
Bild: JOACHIM NYWALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden