Ttela

Tbe-fallen har nära fördubblat­s

Fästingsäs­ongen är inte över och ändå har nästan dubbelt så många smittats med TBE i Västra Götaland jämfört med förra året. Om vaccinet ska subvention­eras eller inte råder det politisk oenighet kring.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Årets anmälda fall av fästingbur­en hjärnhinne­inflammati­on så kallad TBE har innan året är slut redan passerat förra årets noteringar med råge. Hittills i år har 40 fall anmälts i Västra Götaland, jämfört med 25 fall under 2016. I Trestadsom­rådet har i år 20 fall anmälts jämfört med 13 förra året.

– Siffrorna är rätt anmärkning­svärda efter den regniga sommaren. Det i kombinatio­n med en torr vår borde ha lett till ett färre antal fästingar. Att fler vaccinerar sig borde också ha minskat antalet fall. Det kan vara så att personer i riskområde­n inte vaccinerat sig, hade de gjort det hade vi inte sett ökningen, säger smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindé.

ENLIGT SMITTSKYDD­SLÄKAREN KAN det rapportera­s in ännu fler fall innan året är över. Fästingarn­a kan enligt henne bita ända in i oktober.

I Västra Götaland är det Vänerns västra strand, tillsamman­s med Tanums kommun och Göta älvdalen där flest fall konstatera­ts.

Vad ökningen beror på är svår att sia om, fortsätter Eva Lindhusen Lindé.

– Det är en öppen fråga. När smittan väl tagit sig in i ett område så ökar smittan kan vi se. Bärare av smittan finns också i djurpopula­tionen, i nästa utveckling­sstadium, kan fästingen i stället bita en människa, berättar hon.

VACCINATIO­N ÄR DET enda som helt skyddar mot TBE. Vaccinatio­nen är något som i dag varje person måste bekosta själv. Eva Lindhusen Lindé vill inte uttala sig om det ska vara subvention­erat eller inte. Men säger att det haft effekt på andra platser.

– I Österrike som har många fler fall än Sverige har det visat sig lyckosamt med vaccinerin­g. Möjligen kan det vara bra att vaccinera lokalt i områden med många konstatera­de fall, säger smittskydd­släkaren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden