Ttela

Kommunalt bolag byter namn

Leifab byter namn till AB Edethus. Det har Lilla Edets kommunfull­mäktige beslutat.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”Vi vill att namnet ska tala om var man kommer ifrån och vad man sysslar med”

Nu är det bestämt. Namnet Leifab åker ut, AB Edethus blir det kommunala fastighets­bolagets nya namn. Men det råder delade meningar inom politiken.

Namnbytet på Lilla Edets Industri & Fastighets AB är ett ärende som pågått en tid och som lett till delade meningar bland politikern­a i fullmäktig­e och även inom bolagets styrelse.

Förra gången blev det remiss från fullmäktig­e med adress till Leifabs vd Lars Wijkmark som fick skriva ner motivet till namnbytet samt kostnaden för genomföran­det, vilken beräknas till cirka 75 000 kronor.

LARS WIJKMARK vd Leifab

PÅ ONSDAGENS FULLMÄKTIG­EMÖTE satt Wijkmark på åhörarplat­s men fick ta plats på podiet för att förklara orsaken till namnbytet.

– Vi upplever en kraftig expansion och vi verkar på en större marknad, även utanför Lilla Edet, nu än för ett antal år sedan. Leifab är obekant för många utanför kommunen, vi vill att namnet ska tala om var man kommer ifrån och vad man sysslar med, sa Wijkmark.

Ytterligar­e orsaker är att Leifab historiskt dras med ett dåligt rykte och kan upplevas som oseriöst och att namnet i sin helhet är för långt.

– Finns inget sakskäl för namnbyte, om bolaget väsentligt byter inriktning finns det skäl. Kolla innehållet i paketet i stället och håll inte på och byt omslagspap­per, sa Peter Spjuth (V).

LARS IVARSBO (C) som sitter i Leifabs styrelse höll med Spjuth:

– Det känns som inte som att vi byter till något utan att vi byter från något. Marknaden avgör om vi har ett sug efter bostäder eller industrilo­kaler, inte namnet. Personlige­n har jag inga problem att trivas med Leifab, sa Lars Ivarsbo (C) med syftning till bolagets kundtidnin­g som heter Trivas.

Linda Holmer (V) även hon del av Leifabs styrelse:

– Om Leifab är bespottat, jobba med den frågan istället. Det blir inte bättre för att vi byter namn.

Däremot menade styrelseme­dlemmarna Andreas Nelin (M) och Bert Åkesson (S) att namnbytet är ett bra initiativ.

LIBERALERN­AS MICHELLE WINKEL förklarade att Lilla Edets Industri och Fastighets­bolag är ett ofantligt långt namn.

– AB Edethus klingar bättre, sa hon.

– Din partikamra­t (Ulf Wetterlund) la ett annan yrkande i KS, påminde Lars Ivarsbo (C).

MÅNGA OLIKA ÅSIKTER och viljor om namnbytet dryftades, till slut avgjordes frågan genom votering. Med siffrorna 17-10 vann förslaget om AB Edethus.

– Jag hörde liknelsen med paketet i diskussion­en, problemet är att paketet har skymt innehållet. Jag är nöjd med beslutet, sa Lars Wijkmark efter mötet.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? NAMNBYTE. Skyltar, som denna kommer att bytas ut och ersättas med AB Edethus.
Bild: PASI HAKOPURO NAMNBYTE. Skyltar, som denna kommer att bytas ut och ersättas med AB Edethus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden