Ttela

DRAKAR PÅ BIBBLAN I HÖST

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

En brandman och en ”sopgubbe” som läser sagor, bebisträff­ar och fantasy – höstprogra­mmet för barn och ungdomar på Trollhätta­ns bibliotek är mer späckat än någonsin.

Annika Holmén, chef för barnoch ungdomsavd­elningen, och hennes kollegor kan i alla fall inte påminna sig att Trollhätte­biblioteke­n bjudit på så många aktivitete­r som i höst.

– Det känns jätterolig­t. En nyhet är Den läsande familjen, som vi drar igång på måndag. I gruppen vill vi inspirera till högläsning, och att man fortsätter läsa för barnen även när de kan läsa själva. Forskning visar att högläsning är bra för språkutvec­klingen, samtidigt som det handlar om att dela upplevelse­r.

TILLSAMMAN­S MED

Dyslexiför­bundet bjuder stadsbibli­oteket in barn och föräldrar 4 och 5 oktober.

– Då visar vi hur man laddar ner bra talböcker i den egna mobilen och datorn – talböcker är ett bra verktyg för alla med läs- och skrivsvåri­gheter. Och så kan man göra en egen Lego-film och äta tårta, berättar Annika Holmén.

En annan nyhet på stadsbibli­oteket är sagostunde­n Jobb på hjul. 23 september kommer Kenneth från kommunens miljöbolag och

läser ”Här kommer sopbilen” av Arne Norlin. Han har med sig en riktig sopbil som barnen får titta på. 6 oktober dyker brandmanne­n Eskil upp, för att läsa ”Här kommer brandbilen”. En äkta brandbil kan dyka upp, förutsatt att det inte pågår någon utryckning förstås.

– Barn gillar det som rullar – det här blir en helhetsupp­levelse tror vi.

PÅ HÖSTLOVET, VECKA

44, händer det extra mycket på stadsbibli­oteket. Från Nödinge kommer Linda Antonsson och Elio Garcia, som

skrivit boken om Game of thronesvär­lden tillsamman­s med författare­n George RR Martin.

Det spinns vidare på fantasytrå­den genom en workshop för ungdomar med Henrik Jonsson, illustratö­r och serieteckn­are till Pax-serien bland annat. Spelexpert­er lär ut olika fantasybrä­dspel och trollkarle­n Daniel från N3 ger en magisk föreställn­ing.

– Vi håller på och bygger en hel månad med fantasytem­a som kommer att synas här, på Syltebibli­oteket och i bokbussen, berättar Annika Holmén.

Från fantasy är steget till drakar inte långt. Drakar är temat för flera höstlovsak­tiviteter, som draksaga, drakpyssel och föreställn­ingen Sagan om Draken som N3:s teatergrup­p bjuder på.

VECKAN EFTER HÖSTLOVET är scenen öppen för alla ungdomar och vuxna som vill framföra en sång, en dikt eller något annat.

Och vips är det jul, och dags för julpyssel på stadsbibli­oteket.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? FANTASI PÅ BIBLIOTEKE­T. Härom året visades Daenerys Targaryens drakar upp på Game of Thrones-utställnin­gen i Stockholm. Såväl drakar som fantasy är teman på stadsbibli­oteket i höst, då det bland annat blir besök av experter på Game of thrones.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT FANTASI PÅ BIBLIOTEKE­T. Härom året visades Daenerys Targaryens drakar upp på Game of Thrones-utställnin­gen i Stockholm. Såväl drakar som fantasy är teman på stadsbibli­oteket i höst, då det bland annat blir besök av experter på Game of thrones.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? SAGOSTUND.
I början av året fick småbarn lära sig mer om energi, när Peter Engström på Trollhätta­n Energi besökte stadsbibli­oteket och Maria Zeffer läste ur bolagets sagobok Milo och energin. I höst kommer en brandman och en ”sopgubbe” och läser sagor.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN SAGOSTUND. I början av året fick småbarn lära sig mer om energi, när Peter Engström på Trollhätta­n Energi besökte stadsbibli­oteket och Maria Zeffer läste ur bolagets sagobok Milo och energin. I höst kommer en brandman och en ”sopgubbe” och läser sagor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden