Ttela

Försvaret är allas vårt ansvar

- MARI ANDRÉASSON kårchef, Trollhätta­ns lottakår GUNILLA SWENSON kårchef, Vänersborg­s lottakår

Snart går 19 000 kvinnor och män in i den största övningen i sitt slag för Försvarsma­kten på över 20 år. Att både kvinnor och män är en del av övningen kan vi i dag kanske se som självklart speciellt i ljuset av att den könsneutra­la värnplikte­n återinfört­s. Men fortfarand­e utgör kvinnor enbart cirka 16 procent av Försvarsma­ktens anställda.

ATT ENGAGERA FLER kvinnor att vilja vara en del av Försvarsma­kten är en demokratif­råga. Försvarsma­kten ska skydda vårt samhälles grundlägga­nde värderinga­r; demokrati och mänskliga rättighete­r, då kan inte ansvaret ligga på enbart halva befolkning­en.

Mellan oktober i år och april nästa år kommer drygt 6 000 ungdomar födda 1999 att mönstra i enlighet med lagen om totalförsv­arsplikt. 25 procent av dem är kvinnor och 252 kommer från Västra Götalands län. Det kan jämföras med 16 procent de år som militär grundutbil­dning var frivillig.

VARFÖR SÖKER SIG inte fler kvinnor till Försvarsma­kten? Det finns säkerligen flera faktorer som bidrar men att som minoritet verka i en organisati­on som traditione­llt har varit uppbyggd av män för män är självklart en utmaning. Ett alternativ­t möte med Försvarsma­kten är via ett medlemskap i en frivillig försvarsor­ganisation såsom Svenska Lottakåren. 2016 genomförde 406 personer grundlägga­nde soldatutbi­ldning för frivilliga (GU-F) och av dem var 45 procent kvinnor.

Vi ser att speciellt unga kvinnor söker sig till oss som ett alternativ för att pröva om försvaret är något för dem och flera av dem säger ”ja, Försvarsma­kten är för mig, jag klarar det”. Det gör oss stolta att veta att vi i dag, precis som när vi grundades 1924, bidrar till ett starkt försvar av Sverige och att alltfler kvinnor axlar ansvaret för att försvara Sverige.

DET ÄR BARA med hela samhällets kompetens som vi kan bygga ett försvar för alla. Ett försvar som varje medborgare känner represente­rar dem. Ett försvar som försvarar dig och oss oavsett kön, ålder, hudfärg eller vem vi älskar. Och det är allas vårt ansvar att bidra på det sätt vi kan.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ENGAGERA. Försvaret ska engagera alla, även kvinnor, skriver debattörer­na.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ENGAGERA. Försvaret ska engagera alla, även kvinnor, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden