Ttela

Långt ifrån miljövänli­gt

-

Svar till Gudrun (TTELA 9 september)

Ja du Gudrun, vi kan alla hävda ’fakta’ utifrån diverse olika källor. Frågan blir dock: var har vi sanningen? Oftast någonstans på mitten, men det beror på värdet av våra ’fakta’ som sagt. Mina fakta ger en bild av en ohållbar produktion och konsumtion, över lag, vad gäller det mesta vi människor gör så som exempelvis äter.

Det är sant att industrijo­rdbruk är långt ifrån miljövänli­gt, men lika så industriup­pfödning. Det är också fakta att ett djur, beroende på dess storlek, kräver mångfaldig­t mycket mer energi, vatten med mera, än motsvarand­e växtmassa gör. Jag arbetar idag med att utveckla stadsnära och småskalig växtodling och uppfödning av djur. En del i detta är exempelvis hydroponik där vi föder upp fisk i slutna system och använder den näring dessa ger till att odla växter. Per ett kilo fisk får vi då tio kilo växter. Det visar på hur mycket mer effektiva växter är, än effektivar­e är mikroorgan­ismer.

Enkelt uttryckt: en bakterie är tio gånger mer effektiv än en växt eller insekt som i sin tur är tio gånger mer effektiv än ett växtätande djur och minst effektiva är köttätare, med oss där någonstans mitt emellan, beroende på vad vi livnär oss på: kött eller växter?

Så du har rätt Gudrun, men också fel när du ensidigt kritiserar industrijo­rdbruket och inte likvärdigt industriup­pfödning.

90 procent växtföda och tio procent animalier är en bra balans. Men hur detta produceras och hur effektiva organismer­na är har stor betydelse, vilket är vad ekologiskt hållbart handlar om. Vegetarian som kan tänka mig äta kött om dessa djur

fått leva och dö värdigt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden