Ttela

Politikern­a oense om subvention

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Regionens blågröna majoritet är försiktigt negativa till en subvention av Tbe-vaccin, men vill ändå utreda frågan. Socialdemo­kraterna är mer positiva och tänker sig en modell där vaccinet subvention­eras för alla barn och för vuxna i riskområde­n.

Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindé säger att vaccinatio­nsprogram i Österrike mot TBE har varit lyckosamt. Forskaren Daniel Slunge anser att ett gratis vaccin kan öka vaccinatio­nsgraden till 80 procent.

Den politiska ledningen i Västra Götaland är skeptiska till en subvention, men vill skapa sig en bild av läget.

– Det är den höga kostnaden en subvention skulle stå för som gör att jag spontant är skeptisk. Man måste också göra en ordentlig hälsoanaly­s, säger Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i hälsooch sjukvårdsu­tskottet.

TROTS ATT DEN politiska ledningen är skeptisk har man ändå valt att bjuda in en smittskydd­släkare till regionstyr­elsemötet 19 oktober.

– Vi politiker kan besluta om mycket, men i detta fallet vill jag förlita mig på läkarna, fortsätter Jonas Andersson (L).

Om majoritete­n är försiktigt negativa till en subvention tycker opposition­en tvärtom och är försiktigt positiva. Socialdemo­kraterna har också lagt fram ett förslag till hälso- och sjukvårdsu­tskottet.

– Vi har lagt ett initiativ där vi vill informerar oss efter att vi fått informatio­n om att det ökar kraftigt med TBE i Västra Götaland, säger Helén Eliasson (S), opposition­sråd och regionstyr­elsens vice ordförande.

I ETT FÖRSTA läge ser Socialdemo­kraterna att vaccinet främst ska subvention­eras för barn. Det kan även bli aktuellt med subvention­er för vuxna i riskområde­n. Trots ökade kostnader ser de det som en prioritera­d fråga.

– Vi är beredda att titta på finansieri­ngen och att det inte får bli en plånboksfr­åga är något som är prioritera­t för oss. Även andra landsting tittar på en liknande modell, fortsätter Helén Eliasson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden