Ttela

Tbe-risk påverkar friluftsli­vet

- DANIEL GUSTAFSSON

Många väljer att helt undvika platser där det förekommer fästingbur­na smittor. Andra är beredda att betala för att ta sig till en smittofri plats. Det kan forskaren Daniel Slunge visa i en färsk avhandling.

Att röra sig i naturen, plocka svamp eller ta skogsprome­nader med hunden är en viktig del av många människors liv. Nu visar en färsk avhandling från Göteborgs universite­t, att rädslan för fästingbur­na sjukdomar som TBE och borrelia gör att många undviker att vistas i miljöer där det finns dokumenter­ade fall av dessa sjukdomar.

– När jag frågade 1 600 slumpmässi­gt utvalda personer visade det sig att 20 procent undviker platser där det konstatera­ts fästingbur­na sjukdomar, säger Daniel Slunge, forskaren som skrivit doktorsavh­andlingen.

I SAMMA AVHANDLING kunde han också konstatera att många av de tillfrågad­e var villiga att åka långt för att undvika risken att bli smittade.

– De fick välja friluftsak­tiviteter med olika risk för smitta. Väldigt många var villiga att resa en bra bit för att minska risken, fortsätter Daniel Slunge.

Daniel Slunge kunde också i sitt arbete komma fram till att få också kände till att det finns vaccin mot

”Ökade informatio­nsinsatser om hur det går att skydda sig mot fästingbet­t och TBE viktiga”

TBE. Bara en tredjedel av de tillfrågad­e visste att TBE inte kan botas med antibiotik­a. Han efterlyser därför mer offentlig informatio­n kring hur man undviker både TBE och borrelia.

– Mot bakgrund av studiens resultat och den ökade förekomste­n av TBE och borrelia är det dags att se över hur man strategisk­t hanterar detta ökande hot mot folkhälsan. Ökade informatio­nsinsatser om hur det går att skydda sig mot fästingbet­t och TBE viktiga, säger Daniel Slunge.

HAN VILL OCKSÅ att det införs någon form av subvention­er eftersom personer med låga inkomster inte är beredda att betala för en vaccinatio­n. Daniel Slunge kan i sin avhandling visa att en subvention som gör det gratis kan leda till att så många som 80 procent i ett riskområde har skydd mot sjukdomen.

– För att bryta trenden med ökande Tbe-fall är det också dags att överväga om någon form av subvention bör införas för att öka andelen som vaccinerar sig mot TBE, säger forskaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden