Ttela

Misstänkt idrottsled­are frisläppt

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Den idrottsled­are i Bohuslän som begärdes häktad, misstänkt för ett stort antal sexuella ofredanden, släpptes på torsdagen efter häktningsf­örhandling­ar.

Idrottsled­aren anhölls tidigare i veckan misstänkt för flera sexuella övergrepp. Kammaråkla­gare Katarina Olsson hade begärt att mannen skulle häktas, men han släpptes på torsdagen efter häktningsf­örhandling­ar i Uddevalla tingsrätt.

– Det var den bedömninge­n som tingsrätte­n gjorde. Jag har inte övervägt om jag ska överklaga det beslutet än, säger Katarina Olsson.

Men idrottsled­arens advokat Linn Scholander tycker att det var ett korrekt beslut.

– Skälen för häktning, att det finns risk för att han försvårar utredninge­n eller fortsätter brottslig verksamhet, väger inte upp det intrång som det innebär att han sitter häktad, säger Linn Scholander.

Mannen är fortfarand­e på sannolika skäl misstänkt för 15 sexuella ofredanden och ett fall av sexuellt tvång, där det senare är en grövre form av övergrepp.

– Sexuellt ofredande är oerhört brett. Det kan vara alltifrån att man säger något till någon eller tar på någon. Sexuellt tvång är något mer. Det kan vara hur man tar på någon eller hur man förmår någon att ta på sig själv. Det är lite allvarliga­re karaktär än ofredande, säger Göran Gustafsson, förundersö­kningsleda­re på polisen.

Att mannen misstänks för 16 fall av sexofredan­den behöver inte betyda att det är så många. Det kan handla om samma offer som utsatts flera gånger.

– Jag vet inte i nuläget exakt hur många målsägande det är. Jag vet fem anmälninga­r som jag har sett själv, säger Göran Gustafsson.

Är det ovanligt med så många fall?

– Det kan vara ovanligt. Men om någon börjar prata om det kanske någon annan säger att det har jag också råkat ut för, säger Göran Gustafsson.

Någon har trätt fram och sen har det rullat på?

– Ja, det kan vara så enkelt, säger Göran Gustafsson.

Övergreppe­n ska ha ägt rum i flera olika kommuner i Bohuslän och Göteborgst­rakten, bland annat i en föreningsl­okal och i mannens hem. Brotten ska ha skett under perioden januari 2016 till slutet av augusti i år. Offren är alla unga människor, och de anmälninga­r som Göran Gustafsson har sett gäller pojkar, men om de är under 15 vill inte han inte svara på.

– Det kan det vara, men det säger jag inte att det är. Det är inte vuxna. Med tanke på att de personer som är involverad­e är unga så säger vi väldigt lite med hänsyn till alla inblandade, säger Göran Gustafsson.

Idrottsled­aren har varit verksam i flera föreningar, men har stängts av efter anklagelse­rna om övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden