Ttela

Religiösa ledare styr terrorn

Hatpredika­nter inspirerar till islamistat­tacker: ”Ideologisk­t kan de ha stark påverkan”

-

Den islamistis­ka terrorn har ökat kraftigt i Västeuropa sedan 2014 – och bakom en klar majoritet av terroratta­ckerna står religiösa ledare.

Minst två tredjedela­r av terroriste­rna har varit påverkade av imamer som predikat hat, visar en genomgång av rapporter som TT gjort.

Det tydligaste exemplet är kanske attackerna i Barcelona den 17 augusti i år. Terroriste­rna som utförde dåden hade, enligt polisen, radikalise­rats av imamen Abdelbaki Es Satty.

Enligt terrorexpe­rtis är det i hög grad predikante­rna som skapat de ideologisk­a förutsättn­ingarna för dåden som skakat Europa de senaste åren.

– De är viktiga. De blir som magneter som drar till sig potentiell­a terroriste­r. De kanalisera­r viljan att ingå i ett större sammanhang, och skapar en struktur kring det hela, säger Magnus Ranstorp, terrorismf­orskare vid Försvarshö­gskolan i Stockholm.

Antalet allvarliga islamistat­tacker i Västeuropa har stigit från någon enstaka per år till totalt 37 mellan 2014 och augusti 2017 – en direkt effekt av att terrorröre­lsen Islamiska staten (IS) på sommaren för tre år sedan uppmanade till attacker i Europa.

Av de inblandade individern­a i terrordåde­n går det, av polisens och åklagarnas utredninga­r att döma, att koppla minst två tredjedela­r, 44 av 68, till någon eller några religiösa ledare. Det visar rapporter från Europol, amerikansk­a UD, och analyser i internatio­nella medier.

Av TT:S granskning framgår att merparten av terroriste­rna är unga män födda i Europa. Cirka 70 procent har nordafrika­nska rötter. Många har också suttit i fängelse. Men få av dem tycks ha radikalise­rats på egen hand.

Enligt Peter Neumann, chef för Internatio­nal Center for the Study of Radicaliza­tion vid King’s College i London, är det oftast via personliga kontakter, inte på nätet, som människor rekryteras – och det är här som predikante­rna spelar en nyckelroll.

– De skapar radikala miljöer med klara hierarkier. De har varit mycket viktiga för att rekrytera människor till IS i Syrien, säger Ranstorp.

Inom islam finns inget vigningssy­stem för den som vill leda församling­en i bön. Det behövs alltså ingen formell utbildning för den som vill bli imam, även om vissa samfund kräver det.

–Ett problem är att det ofta inte verkar så svårt att bli imam. En del har sett ut sig själva, men ideologisk­t kan de ha stark påverkan. Vem som helst kan ta på sig rollen.

Frågan är hur samhället ska agera för att motverka dessa individer.

– I Danmark har man nyligen förbjudit sex hatpredika­nter att komma in i landet. Så långt har vi inte gått i Sverige, säger Ranstorp.

I flera av länderna, Storbritan­nien, Frankrike, Belgien och Tyskland, har vissa islamistis­ka organisati­oner förbjudits, och ett antal hatpredika­nter har satts i fängelse.

Hårdast har Italien agerat. Under både 2015 och 2016 utvisades ett stort antal personer till Tunisien, Marocko, Pakistan och andra länder.

– De utvisar den här typen av predikante­r direkt, på ett sätt som vi inte gör. Men i Italien är det ingen debatt om saken. Utvisninga­rna kan ha gett effekt eftersom Italien inte drabbats av en enda terroratta­ck, säger Ranstorp.

Roland Johansson/tt

 ??  ?? 2016 44 personer 2017 4 – 2 0 1 7 2 0 1 n d l a
2016 44 personer 2017 4 – 2 0 1 7 2 0 1 n d l a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden