Ttela

Regeringsf­örslag: Sex miljarder till skolan

-

Regeringen vill öka resurserna till skolan med sex miljarder kronor de kommande tre åren.

Lärarfacke­n jublar, medan opposition­en vill se andra inriktning­ar.

Enligt utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) följer satsningar­na förslag som skolkommis­sionen tidigare har presentera­t.

– Det handlar om att staten återtar ett ansvar för likvärdigh­eten i skolsystem­et, att vilken kommun du bor i och vilken skola du går på inte ska begränsa din framtid, säger han och menar att staten gav upp det ansvaret på 90-talet.

Pengarna ska fördelas till kommunerna efter särskilda kriterier som har att göra med socioekono­miska faktorer, till exempel vårdnadsha­vares utbildning­snivå och inkomster samt andelen nyanlända i de områden där skolorna ligger.

– Svenska elevers resultat är på väg upp. Det OECD säger väldigt tydligt är att om vi ska fortsätta den resan, så måste vi bryta ojämlikhet­en, betonar Fridolin.

Resurserna ska användas till bland annat mindre klasser, och lärarlöner­na ska vara högre där uppgiften är svårare, enligt utbildning­sministern.

Opposition­en vill också se mer pengar till skolan, men invänder mot metoden.

– Vi vill att det satsas tydligare på lärarna, säger Martin Ådahl, Centerpart­iets chefsekono­m.

Moderatern­a vill se ett ännu spetsigare förslag än det regeringen presentera­t, säger Camilla Waltersson Grönvall, M:s utbildning­spolitiska talesperso­n:

– Vi har sett för mycket av pengar som har gått till kommuner och försvunnit i svarta hål.

Lärarfacke­n är dock positiva.

”Beskedet från regeringen om resurstill­skott för skolan är mycket välkommet. Därmed följer regeringen helt och fullt Skolkommis­sionens finansieri­ngsförslag”, skriver Lärarnas Riksförbun­ds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmedde­lande. (TT)

 ?? FOTO: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? Gustav Fridolin (MP) och Per Bolund (MP) presentera­r skolsatsni­ngen.
FOTO: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT Gustav Fridolin (MP) och Per Bolund (MP) presentera­r skolsatsni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden