Ttela

Världsturn­é som gör succé

Slutsålt. Slutsålt. Slutsålt. Slutsålt. Vill man vara (nästan) säker på att få biljetter till Johan Glans världsturn­é i höst, är det Haparanda den 17 november som gäller. – Det är makalöst! Den här turnén har överträffa­t alla mina vildaste förväntnin­gar,

-

Att föreställn­ingen som nu kommer till våra trakter fått namnet The World Tour of The World är inte (bara) ett utslag av storhetsva­nsinne – även om Johan Glans själv medger att det finns med i bilden – utan har en trygg förankring i både historien och verklighet­en.

– Det började med att jag gjorde The World Tour of Skåne och sedan of Skandinavi­en. Då började folk komma fram och fråga vad det skulle bli nästa gång. Världen kanske? Och då tänkte jag att varför inte? förklarar Johan.

Han satte sig ner och skissade på just det – en världsturn­é i ordets rätta bemärkelse.

– Min plan var att göra minst en föreställn­ing i varje världsdel och så blev det nästan. I september förra året åkte jag runt till tio länder, bland annat Australien, Japan, Argentina, Sydafrika och USA, där jag bland annat gigade i Alaska. Det var riktigt häftigt!, berättar Johan.

Och bra gick det också. Så bra att det på ett ställe blev mer än en föreställn­ing.

– Ja, jag fick köra dubbla föreställn­ingar i Tokyo, det var lite otippat, haha! Jag är van vid dubbla föreställn­ingar i Trollhätta­n och Uddevalla, men inte i Tokyo.

UNDER RESAN SAMLADE han på sig intryck och upplevelse­r som han nu delar med sig av från scenen i The World Tour of The World och publiken älskar det. Föreställn­ingen har gått så bra att han nu precis har inlett sitt andra turnéår med den och resan fortsätter ända fram till april 2018. Med utsålda hus längs hela vägen.

– Jag förstår det inte själv och

ibland får jag nypa mig i armen, säger Johan.

– Men jag har hållit på med stand up i drygt 20 år och kanske har jag byggt upp nånting som gör att folk vet vem jag är och vill se mig, fortsätter han blygsamt.

Han beskriver hur han föll pladask för underhålln­ingsformen när han upptäckte den.

– Jag har alltid varit väldigt intressera­d av teater och komedi, ända sen skoltiden, men att stand up var min grej kände jag direkt.

På frågan om han har bombat (misslyckat­s med sina skämt) någon gång svarar han med eftertryck ”ja OH ja!”.

– Som ny ståuppare, när man är orutinerad och nervös och borde ha de bästa förutsättn­ingarna, så hade man de sämsta. Man fick stå nånstans längst bort i lokalen, bredvid pokermaski­nerna.

– De första åren gick det åt helvete varannan gång, haha!

Jag frågar om han minns det första skämt han drog för publik och jajamen, det gör han.

– Det handlade om att vi lekte gömma nyckeln under roliga timmen i skolan. Jag skulle gå ut ur salen och räkna till tusen – och när jag kom in i klassrumme­t igen hade alla de andra åkt på klassresa ...

 ??  ?? DRÖMROLL. Turnéaffis­chen andas så väl storhetsva­nsinne som drömmar. ”Jag tänkte att en föreställn­ing om storhetsva­nsinne ska väl ha en affisch i den stilen. Och att spela Dr No, Blofeld eller Goldfinger i en Bond-film – det hade varit en riktig...
DRÖMROLL. Turnéaffis­chen andas så väl storhetsva­nsinne som drömmar. ”Jag tänkte att en föreställn­ing om storhetsva­nsinne ska väl ha en affisch i den stilen. Och att spela Dr No, Blofeld eller Goldfinger i en Bond-film – det hade varit en riktig...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden