Ttela

Komedi som utmanar klichébild­en av muslimer

- HANNES DÜKLER

I våras var The Big Sicks huvudperso­n, den pakistansk­amerikansk­e skådespela­ren Kumail Nanjiani, gäst i Chelsea Handlers talkshow på Netflix. Som uppvuxen i Karachi, och invandrad till USA som 18-åring, har han genom åren stött på otaliga stereotype­r av den genomsnitt­liga muslimen. Han frågade Handler vilken bild som dök upp i hennes huvud när hon tänkte på en typisk muslim.

”En allvarlig man med skägg”, svarade hon uppriktigt. ”Exakt!”, sa Kumail och berättade att hans helamerika­nska fru Emily V. Gordon haft tankar på att starta Tumblrkont­ot ”Muslims having fun” för att detta aldrig visas upp. ”På tivoli ser du muslimer äta glass och skrikande åka berg- och dalbana? Varför får vi aldrig se de muslimerna?” frågade sig Kumail vidare.

Och kanske blir komedin The Big Sick, som är skriven av Kumail Nanjiani och Emily V Gordon, början på en ny sorts skildringa­r av muslimer på film, bortom klichéerna. Det är parets egen historia som (lite tillfixad) berättas och det var Judd Apatow – som även varit med och producerat – som föreslog att de borde skriva ett filmmanus baserat på sina erfarenhet­er.

KUMAIL SPELAR SIG själv när han försöker sig på en ståuppkarr­iär i Chicago. Efter ett gig hamnar han i baren och börjar prata med Emily (Zoe Kazan) som suttit i publiken, en kväll som slutar med en natt på hans luftmadras­s vilket blir inledninge­n på deras relation.

Samtidigt ”råkar” ständigt unga pakistansk­or dyka upp hos Kumails föräldrar varje gång han är där på middag. De anser att ett arrangerat äktenskap är det enda tänkbara för den sekularise­rade sonen som tittar på Youtubekli­pp i källaren när de tror att han ber. Men även om Kumails familj är konservati­va muslimer är de samtidigt som folk är mest. Såklart.

NÄR EMILY FÅR veta att Kumail av rädsla att förskjutas av släkten inte berättat om henne gör hon genast slut, djupt sårad. Kort därpå drabbas hon av en allvarlig sjukdom som innebär att hon måste försättas i konstgjord koma och det blir Kumail som får kontakta Emilys föräldrar. De lämnar genast North Carolina för att finnas vid sin nedsövda dotters sida, men Kumail vill de inte gärna ha där. De vet mycket väl hur besviken han gjort Emily. Han å sin sida vägrar lämnas utanför.

THE BIG SICK växlar mellan ett flertal genrer och rymmer romantisk komedi, sjukhusdra­ma och kulturkroc­kar. Pendlandet mellan allvar och humor fungerar oftast utmärkt. Holly Hunter och Ray Romano som Emilys föräldrar går fint från kylighet gentemot Kumail till ett alltmer upptinat tillstånd samtidigt som de har sin egen äktenskaps­kris att hantera mitt i alltihop. Framför allt låter regissören Michael Showalter nästan alla medverkand­e ta plats. Exempelvis får de unga kvinnorna som paraderas genom Kumails föräldrahe­m sina egna särdrag och reduceras inte enbart till en rad anonyma giftaslyst­na. Vad som däremot inte alls fungerar är scenerna med Kumails komikerkom­pisar på ståuppklub­ben. De är skönt härliga och råa-menhjärtli­ga på ett emellanåt direkt frånstötan­de vis. Till på köpet är deras, och likaså Kumails, uppträdand­en knappt ens på valfritt-nittiotals­avsnitt-av-släng-dig-ibrunnen-nivå.

DRAMAKOMED­I

THE BIG SICK Regi: Michael Showalter Med: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano m fl USA (124 min)

 ?? Bild: PHOTO BY NICOLE RIVELLI ?? KULTURKROC­KS-KOMEDI. Muslimske skådespela­ren Kumail Nanjiani och hans helamerika­nska fru Emily V. Gordon har skrivit manus till The Big sick, som bygger på deras egen historia om kärlek och fördomar. Kumail Nanjiani spelar sig själv, i rollen som Emily...
Bild: PHOTO BY NICOLE RIVELLI KULTURKROC­KS-KOMEDI. Muslimske skådespela­ren Kumail Nanjiani och hans helamerika­nska fru Emily V. Gordon har skrivit manus till The Big sick, som bygger på deras egen historia om kärlek och fördomar. Kumail Nanjiani spelar sig själv, i rollen som Emily...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden