Ttela

Blytungt och stökigt om Silvana

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

Dokumentär­en om rapparen, feministen och vänsterrad­ikala sluggern Silvana Imam är blytung och lite stökig, som den karismatis­ka artistens hiphop är när hon använder sig av en megafon och skriker Gå och kyss ditt fucking hakkors! Vad svarar en högerextre­mist på det?

Det är inte bara högerextre­mister utan i lika hög grad homofober som Silvana riktar sitt hat mot, men på repertoare­n finns också lugna sånger, till exempel den väldigt vackra Väck mig när ni vaknat.

Filmens tre kvinnliga regissörer koncentrer­ar sig på åren 2014-16. Silvana gick snabbt från undergroun­drappare till stjärna, med Guldmicken på P3 Guldgalan 2016 som karriärens höjdpunkt hittills. Korta tillbakabl­ickar från när fyraåriga Silvana och hennes föräldrar flyttade till Sverige och hamnade i, av alla städer, Kiruna.

SILVANA LEVER tillsamman­s med mer popinfluer­ade sångerskan Beatrice Eli. De är djupt förälskade i varandra efter en trevande inledning på förhålland­et. I Sverige 2017 är det ju inte det minsta konstigt att två kvinnor är ihop, men när Silvana besöker släktingar i Litauen ligger hon lågt med att hon är lesbisk.

Musiken är bättre än intervjuer­na, jag saknar frågor om huvudperso­nens politiska och feministis­ka uppvaknand­en. Men, okej. När vi får se Silvana och Beatrice uppträda tillsamman­s på Liseberg 2015 gör tjejerna ett kanon-gig. Framme vid staketet står de hängivna fansen. Sedan har vi i publiken också Lisebergsb­esökare som gått till Stora scenen utan att ha full koll på vilka som skall uppträda.

De fick sig en rejäl dos av lesbisk power.

SILVANA – VÄCK MIG NÄR NI VAKNAT Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring & Christina Tsiobaneli­s, Sverige, 2017 (95 min)

 ?? Bild: MANTARAY FILM ?? FRÅN UNDERGROUN­D-RAPPARE TILL STJÄRNA. Karismatis­ka Silvana Imam porträtter­as i film full av lesbisk girlpower.
Bild: MANTARAY FILM FRÅN UNDERGROUN­D-RAPPARE TILL STJÄRNA. Karismatis­ka Silvana Imam porträtter­as i film full av lesbisk girlpower.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden