Ttela

Nu är Peter redo för sitt största äventyr

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Svensk ungdomsmäs­tare i boxning i december förra året. Nu väntar ett ännu större äventyr för Peter Ahlberg från Trollhätta­n och Skoftebyns AIS – ungdoms-em i Bulgarien som invigs på söndag. – Det ser jag verkligen fram emot, säger han.

15-årige Peter Ahlberg, fyller 16 senare i år, är en av två ungdomsbox­are som Sverige skickar till EM i bulgariska Albena. Tillsamman­s med Hampus Broman från Kumla åker han på lördag och går sin första match på måndag.

Karriären startade tidigt, och att det blev just boxning för den då 9-årige Peter Ahlberg har sina förklaring­ar.

– Jag hade massor med överskotts­energi och det var jobbigt i skolan, berättar Peter.

FÖR ATT RÅDA bot på detta fick han förslaget från sin bror att börja med boxning – och på den vägen är det ...

– Jag fastnade direkt, det bästa som hänt mig, menar Sais-boxaren som lugnade ner sig och hade lättare att fokusera på skolarbete­t.

Som 10-åring gick han sin första match i så kallad diplomboxn­ing – och vann direkt.

– Sedan förlorade jag sju matcher på raken ...

Men Peter Ahlberg är inte den som ger upp i första taget. Han kämpade på, tränade stenhårt och flyttade sakta men säkert fram positioner­na i den sport som han älskar över allt annat.

OCH NU ÄR han där, vid sina drömmars mål, ungdomsem.

– Det största jag har varit med om, förstås, och det ser jag verkligen fram emot. Men det lär bli tufft, de bästa från varje land är ju där.

Det avskräcker emellertid inte Peter Ahlberg för att lägga ribban högt.

– Jag siktar på medalj, det är inte omöjligt. Jag har vunnit ungdoms-sm och flera turnerings­segrar, så jag vet vad jag kan. Vad är dina bästa egenskaper som boxare?

– Jag har bra kondition, är stark och slår hårt.

TRÄNAREN MIKA MOISIO instämmer:

– Han är ovanligt vältränad och stark för att att vara så ung. Och så vill han verkligen boxas.

– Men, tillägger Moisio, han har en del att lära rent taktiskt. Peter är lite för iv- rig att avgöra matcher tidigt.

En bruten tumme i samband med ett läger i påskas och en axel ur led för bara fyra veckor sedan under en turnering i just Bulgarien, har inte stoppat Peter Ahlbergs planer på att komma med till ungdoms-em.

– Fast beslutet om att åka togs inte förrän den gångna helgen när Peter var på landslagsl­äger för ungdomar och juniorer i Årjäng. Han körde stenhårt där och allt höll, säger Mika Moisio, som Peter Ahlberg vill sända en tacksamhet­ens tanke till:

– Han och de båda andra tränarna, Deki och Amin, har betytt jättemycke­t för mig och min utveckling.

”Jag siktar på medalj, det är inte omöjligt” PETER AHLBERG, boxare, Skoftebyns AIS

 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? EM NÄSTA. 15-årige Peter Ahlberg står inför sin största uppgift i karriären, ungdoms-em i Bulgarien. Sais-boxaren kommer väl förberedd med bland annat ett veckosluts­läger i Årjäng med sex träningspa­ss á två timmar åt gången i kroppen.
Bild: TONI ANDERSSON EM NÄSTA. 15-årige Peter Ahlberg står inför sin största uppgift i karriären, ungdoms-em i Bulgarien. Sais-boxaren kommer väl förberedd med bland annat ett veckosluts­läger i Årjäng med sex träningspa­ss á två timmar åt gången i kroppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden