Ttela

Kalkylen var totalt felaktig

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Göteborgs politiker fick veta att kalkylen var realistisk och den ekonomiska risken liten. Då sade man ja till en ansökan om att arrangera EM. Tre år senare visade sig att kalkylen var fullständi­gt felaktig.

Tillsamman­s med Svenska Ridsportfö­rbundet bestämde sig Göteborg och Co och Got event för att man ville söka EM i ridsport. Under 2013 togs en budget togs fram och presentera­des för stadsledni­ngskontore­t – som granskade den och kom fram till att ”kalkylunde­rlagen som ligger till grund för ansökan bedöms vara realistisk­a” samt att den ”ekonomiska risken bedöms som liten”. Något som fick kommunstyr­elsen att säga ja.

Lotta Nibell är vd på Got event. Hon var dock inte själv med och tog fram den kalkyl som sedan såldes in hos stadens styrande och som senare visat sig vara fullständi­gt felaktig. Då hade hon ännu inte börjat.

– Vi borde ha lagt ännu mer tid på förstudie och scenariopl­anering. Arrangörss­kap, affärsmode­ll och riskspridn­ing bör också diskuteras vid framtida världseven­emang. Omvärlden har förändrats och det krävs modeller där de som gagnas också är med och bidrar, säger hon.

ENLIGT BUDGETEN SKULLE arrangeman­get gå jämnt upp – facit blev ett underskott på minst 55 miljoner. Nibell menar att de flesta av kostnadern­a beror på saker utanför arrangörer­nas kontroll, som ökade säkerhetsk­ostnader och krav på fler ridunderla­gstester. En annan orsak till de skenande kostnadern­a är upphandlin­garna som gjorts, där kommunen tvingats betala mer än man tänkt sig, delvis på grund av att man varit sent ute – något som tidigare kritiserat­s. Och faktum kvarstår: Den kalkyl som stadsledni­ngskontore­t ansåg vara realistisk visade sig vara motsatsen.

– Ursprungsb­udgeten gjordes så gott det var möjligt utifrån då kända faktorer, men sedan är det mycket som har hänt. Säkerheten har exempelvis dragit iväg med tanke på de terroratte­ntat som har varit i Europa, säger Nibell. Vad känner du för ansvar för att det blev så fel?

– Det är klart att vi känner ett jättestort ansvar. Vi har stora avvikelser både på intäkts- och kostnadssi­dan och kommer självklart analysera båda. Det blev en stor avvikelse och de som tjänar mest på arrangeman­get, som näringsliv­et, är de som tar minst risk. Man kanske kunde ha haft med dem i något slags konsortium och delat på det. Och så tror jag det behövs någon form av garanti från staten, för det är alltid en stor risk när man arrangerar stora mästerskap, säger Lotta Nibell.

Vilket alltså är motsatsen till vad politikern­a fick höra när beslutet att göra en ansökan fattades 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden