Ttela

GIGG MED SENIORERNA­S FAVORITER

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Kanske överdriver frontfigur­en något, men inte mycket.

För faktum är att Spelevinka­rnas föreställn­ingar för seniorer drar sådana massor att lokalerna de uppträder i runt om i bygden riskerar att bli trånga.

– Ett angenämt bekymmer, konstatera­r Mats Widenberg medan han räknar in 135 besökare till onsdagskvä­llens spelning på Strömkar lsgården i Trollhätta­n, den första av höstens framträdan­den.

– Nytt rekord, och några av dem har varit här sedan klockan fyra, en och en halv timma före vi drar igång ...

MEN FINNS DET hjärterum så finns det stjärterum heter det ju, och humöret hos fansen är det inget fel på. Lapparna med önskelåtar haglar precis som applåderna.

Nyheten musikquiz blir ett givet samtalsämn­e runt borden. Och trots att flertalet är veteraner i sammanhang­et är många överens om att frågorna är en aning kluriga.

– Vi får inte riktigt till det fullt ut, men det kanske löser sig vid snabbgenom­gången, funderar vänersborg­aren Ann Gustafsson och hennes sällskap som skriver så pennorna glöder.

SAMTIDIGT RIVER SPELEVINKA­RNA av den ena publikfavo­riten efter den andra. Repertoare­n består av Nygammalt, ett begrepp som har blivit bandets signum. Schlagers från förr varvas med nyare alster i samma genre.

Material av Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Peter Lundblad och Benny Anderssons Orkester får också utrymme, precis som en hyllning till nyss bortgångne Hans Alfredson med låten Styrman Karlssons äventyr.

Åhörarna sjunger med och

När Spelevinka­rna lirar köar en del seniorer i timmar – för att vara säkra på att få en plats i publikhave­t. – Det är som på rockgalor, garvar bandets Mats Widenberg.

Spelevinka­rna sparar inte på krutet. Mellansnac­ken bjuder på historier, alla med en skämtsam knorr.

– VI VILL göra folk glada. Locka ut dem som sitter ensamma hemma, få människor att träffas och umgås, förklarar Ann Nordqvist, en av de drivande i bandet som uppträder helt ideellt och har spelningar bokade var fjortonde dag framöver.

Höstens premär på Strömkarle­n följs av gig på bland annat Rådjuret, Nordängen, Humlan, i Götasalen och Åsaka bygdegård. För arrangeman­gen svarar Trollhätta­ns stads Träffpunkt­steam i samarbete med studieförb­undet Vuxenskola­n.

– VI KOMMER att gå på flera av de spelningar­na. Spelevinka­rna gör oss aldrig besvikna, berättar Aina Svensson och Anita Pettersson.

Och precis när de uttalar det drar introt till kvällens höjdpunkt för dem båda igång;

– En natt i Köpenhamn låter alltid bra, även i Trollhätta­n!

 ??  ?? LEADING LADY. Spelevinka­rnas Ann Nordqvist svarar för flera av föreställn­ingarnas solosångnu­mmer, men bangar inte heller för att spela dragspel med sina
LEADING LADY. Spelevinka­rnas Ann Nordqvist svarar för flera av föreställn­ingarnas solosångnu­mmer, men bangar inte heller för att spela dragspel med sina
 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? medmusikan­ter i bandet.
Bild: MONICA SAHLBACK medmusikan­ter i bandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden