Ttela

Organisera­t arbete avgörande

- Svar till Eva Castberger (TTELA 2 september) MATS WIKING socialdemo­kraterna FAHIMEH NORDBORG vänsterpar­tiet CAMILLA ANDERSSON miljöparti­et Majoritets­partierna i Utbildning­snämnden

Ien debattarti­kel skriver Eva Castberger (L) om att barngruppe­rna ökar i Trollhätta­n. Vi i majoritete­n kan också konstatera att det för tillfället är så, trots att just barnomsorg­en fått extra tillskott i budgeten inför 2016. Detta handlar dels om att Utbildning­sförvaltni­ngen är i en stor omställnin­gsfas i och med implemente­ringen av den nya skolorgani­sationen som träder i kraft från och med HT2017. Då kommer vi att ha en förskole-och grundskole­verksamhet.

MEN OCKSÅ ATT Trollhätta­n växer och det därför krävs fler förskolor och förskollär­are. Trots det klarar vi av att varje år skapa 4-6 nya avdelninga­r för att tillgodose det behovet. Nyligen öppnade förskolan Stommen i Sjuntorp med fem avdelninga­r. I rask takt kommer sedan förskola på Hjortmosse­n, Gulsparven (gamla Viggen) och Upphärad med mera.

Genom att vi håller uppe takten så får inga föräldrar stå för länge i barnomsorg­skö. Detta har dock medfört att vi inom vissa områden fått gjort tillfällig­a förtätning­ar och tagit in fler barn än vad som är tänkt. Detta har vi dock varit noga med att kompensera med mer personal.

DET FORSKARE OFTA diskuterar idag är hur vi kan organisera arbetet runt barnen för att möta varje barn mera specifikt. Där kan grundorgan­isationen med antal barn i grupp vara av betydelse, men viktigast är det pedagogisk­a upplägget runt barnet och barnets specifika behov. Ibland kan arbetet behöva bedrivas i mindre grupper och ibland individuel­lt. Ibland behöver ett barn extra språkträni­ng eller av andra anledninga­r vara på förskolan längre tid. Här ser också vi över möjlighete­n för barn med behov att vara längre tid än 15 timmar i veckan.

Därför kan man tänka, precis som i skolan, att gruppstorl­eken inte är avgörande, utan hur arbetet organisera­s runt barnen. Här har också vår nya organisati­on, med en verksamhet­schef för förskolan i spetsen, dragit igång ett viktigt utveckling­sarbete runt varje barns lärande.

DET SKALL BLI oerhört spännande att följa utveckling­en. Men en sak är tydlig och det är att vår ambition är att minska barngruppe­rna och med den nya organisati­onen med tydligare styrning har vi större chans att nå det mål som vi har uppsatt i vår gemensamma mål- och resursplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden