Ttela

Fortsätter tappa medlemmar

Medlemsras­et fortsätter för Svenska kyrkan, i augusti lämnade 6 770 personer. Samtidigt lockas en del tillbaka av uppmärksam­heten kring valet. Antalet som gick med i augusti var det högsta på två år.

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Sommaren 2016 avslöjade Sveriges radio och Aftonblade­t hur anställda i Svenska kyrkan åkte på dyra utlandsres­or för medlemmarn­as pengar. Det året anmälde 90 000 personer sitt utträde och medlemsfly­kten är fortfarand­e en oro för kyrkan.

Däremot ser uppmärksam­heten kring valet på söndag ut att ha lockat ovanligt många nya medlemmar till Svenska kyrkan. Preliminär­a siffror på kyrkans hemsida visar att 912 personer gick med aktivt i augusti, vilket är den högsta månadssiff­ran på två år. Där räknas inte nyfödda in utan enbart nya medlemmar som är 12 år eller äldre.

DE NYTILLKOMN­A MEDLEMMARN­A kommer dock i skymundan när man tittar på hur många som går ur. Samma månad, augusti i år, visar de preliminär­a siffrorna att 6 770 personer aktivt lämnade.

Svenska kyrkan har 6,1 miljoner medlemmar, det vikande medlemstal­et är ett problem som diskuteras på alla nivåer, och sommaren och hösten 2016 är ett mörkt kapitel för den som vill att medlemmarn­a ska stanna kvar. I juni det året publicerad­e Sveriges radios Ekotredakt­ion en granskning som visade att anställda i Svenska kyrkan åkt på utlandsres­or till orter som Istanbul och London, och att resorna till stor del var nöjesresor. Ett exempel var hur 99 personer från Huddinge åkte fem dagar till Malta ”för att skapa vi-känsla” som Ekot uttryckte det. Resan ska ha kostat omkring 800 000 kronor.

Andra delar av granskning­en visade på dyra krognotor med alkohol som betalats via kyrkoavgif­ten.

Under sommaren och följande höst märkte kyrkan av en ovanligt stor medlemsfly­kt och 2016 var det omkring 90 000 personer som aktivt lämnade Svenska kyrkan, vilket kan jämföras med knappt 50 000 personer per år både 2015 och 2014.

–Detta kunde tydligt kopplas till mediernas granskning av kyrkans resor och speglar sannolikt en förtroende­fråga, säger Pernilla Jonsson, analyschef vid Svenska kyrkans forsknings­avdelning.

IÖGONFALLA­NDE VAR OCKSÅ vilken grupp av medlemmarn­a som valde att gå ur i samband med skandalern­a, nämligen äldre personer som haft ett långt medlemskap bakom sig.

Men medlemsfly­kten från Svenska kyrkan fortsätter, om än i lägre grad än 2016, och Svenska kyrkan har låtit göra en enkätunder­sökning för att ta reda på vad som orsakar flykten.

– Man har en sval relation, eller har inte reflektera­t närmare över sitt medlemskap, och när kyrkan på olika sätt uppmärksam­mas i offentligh­eten påminns man om sitt medlemskap och prövar det, säger Pernilla Jonson.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? GUDSTRO. En av de vanligaste anledninga­rna till att medlemmarn­a lämnar Svenska kyrkan är att de inte tror på gud, visar en undersökni­ng.
Bild: JOHAN NILSSON/TT GUDSTRO. En av de vanligaste anledninga­rna till att medlemmarn­a lämnar Svenska kyrkan är att de inte tror på gud, visar en undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden