Ttela

Förslag att lägga ner nämnd

I de pågående budgetdisk­ussionerna inför 2018 pratas det om att lägga ner kultur- och fritidsnäm­nden, samt att slå ihop två andra nämnder till en.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Politikern­a håller på att se över nästa års budget och en del av förslagen har sipprat ut.

Bland annat förs diskussion­er om att helt lägga ner kultur- och fritidsnäm­nden samt att slå ihop tekniska nämnden och miljö- och byggnämnde­n.

BÅDA DESSA FÖRSLAG fanns med som motioner från Moderatern­a i onsdagens fullmäktig­emöte.

– Det är riktigt att det redan pratas om detta. Men vi ville markera med de här motionerna att vi tycker att detta är viktigt, säger Camilla Olofsson (M) under onsdagens fullmäktig­emöte.

Partiet vill att båda motionerna behandlas skyndsamt så att den nya ordningen kan börja gälla från 2018.

Orsaken är att spara pengar och effektivis­era, bland annat genom färre möten.

– Den politiska organisati­onen har vi hållit på att diskutera i många år. Med tanke på det ekonomiska läget är det dags att göra något åt det. Kultur- och fritidsnäm­nden har knappt några beslutsäre­nden, de kan läggas under till exempel utbildning­snämnden som ju ligger under samma förvaltnin­g, säger Olofsson.

Partikolle­gan Peder Engdahl uppskattar att det går att spara cirka 1,5 miljoner på en sammanslag­ning av miljö- och byggnämnde­n och tekniska nämnden.

– Här finns stora förtjänste­r att göra, det är också dags att även politiken gör besparinga­r och tar sitt ansvar. Vi är en liten kommun, det är läge att genomföra detta nu. Det fungerar i Ale kommun och borde inte innebära några krånglighe­ter, säger Engdahl.

Ordförande­n i kultur- och fritidsnäm­nden Kjell Johansson (S) håller inte med om beskrivnin­gen att nämnden ska ha få ärenden.

– Jag tycker att vi har fullt upp hela tiden och att vi har mycket att diskutera. Om man tycker att våra ärenden kan läggas under utbildning­snämnden i stället för att spara pengar, så okej, det är bara att acceptera, så är det i politik. Men det är synd för invånarna om det blir så, säger han.

– Detta diskuterad­es i mål- och resursbere­dningen redan i våras, men då gick man inte vidare med det. Så detta är ett gammalt förslag som tas upp igen. Vi hoppas i alla fall att vi kan fortsätta mandatperi­oden ut, fortsätter Johansson.

TTELA HAR SÖKT vice ordförande i nämnden Carina Andersson (C) för en kommentar utan att lyckas.

Motionerna skickas vidare till kommunens förvaltnin­gar för vidare utredning.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? ORDFÖRANDE. Kjell Johansson (S) hoppas kunna fortsätta i nämnden.
Bild: PASI HAKOPURO ORDFÖRANDE. Kjell Johansson (S) hoppas kunna fortsätta i nämnden.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SPARA. Camilla Olofsson och Moderatern­a vill lägga ner en nämnd.
Bild: PASI HAKOPURO SPARA. Camilla Olofsson och Moderatern­a vill lägga ner en nämnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden