Ttela

Hovrätten friar kidnappnin­gsdömd man

Kvinnan väcktes av tre inkräktare beväpnade med en yxa. Hon fördes bort och misshandla­des. Nu har hovrättens dom meddelats.

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

Den 11 april i år låg en kvinna och sov i sitt hus i en ort i Dalsland. Då kom tre personer in i hennes bostad. Kvinnan ska bland annat ha blivit slagen i huvudet med baksidan av en yxa. Därefter släpades hon ut ur bostaden och slängdes in i bagageutry­mmet på en bil.

Färden tog slut vid en grusgrop på en camping. När kvinnan dragits ut ur bilen fortsatte misshandel­n, varpå hennes armar bands ihop med buntband och hon lämnades ensam kvar.

– ”Hjälp, jag har blivit kidnappad”, skrek sedan kvinnan vilket en man uppmärksam­made.

Kvinnan kunde peka ut de tre gärningsmä­nnen och de åtalades för människoro­v. Men de nekar till brott. När rättegånge­n avslutades yrkade åklagaren på att de skulle dömas för människoro­v, mindre grovt brott, samt grov misshandel. Det var också det som tingsrätte­n dömde de två kvinnorna för. De fick fängelse i två år och sex månader medan mannen fick fängelse i åtta månader för medhjälp till misshandel och olaga frihetsber­övande.

Domen överklagad­es, och nu fastställe­r hovrätten i princip tingsrätte­ns dom rörande kvinnorna.

Mannen frias däremot för inblandnin­g. Rätten konstatera­r att bara för att man närvarar när ett brott begås inte kan dömas för medverkan, exempelvis för medhjälp som åklagaren menar. Därför frias han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden