Ttela

I mötet mellan poesi och aktivism

KONST: ELLA TILLEMA VILL RÖRA RUNT I SAMHÄLLET Med konst som berör brännande frågor om samtid och framtid vill Ella Tillema ifrågasätt­a och berätta om det som sker i henne. – Jag vill rubba balansen i systemet, säger konstnären som nu ställer ut i Trollh

-

Ljuset flödar in från de stora fönsterpar­tierna i Konsthalle­ns tak över konstnären Ella Tillema och Konsthalle­ns Peter Hagsér, verksamhet­sansvarig och utställnin­gsvärd. De är i full färd med att färdigstäl­la utställnin­gen ”Ni borde vara räddare” inför lördagens vernissage.

De konstverk som hängs upp är däremot allt annat än ljusa. Ensamhet, ilska, rädsla och utsatthet är känslor som dyker upp. Stämningen är oerhört mörk.

– Det finns väldigt mörka krafter i samhället som vill ta bort det mänskliga och bara se oss som producente­r. Jag har en känsla av att jag är väldigt utsatt för i dag finns det inget skyddsnät, är man inte stark nog att klara sig själv är man helt fucked up, säger Ella Tillema.

Hon föddes 1983 i Stockholm och måleriet har funnits med henne sedan unga år. Efter gymnasiet läste hon konst på en folkhögsko­la innan flyttlasse­t gick till Malmö för ytterligar­e konststudi­er på högskolan, där hon tog sin magisterex­amen i fri konst 2010. Sedan dess har hon hunnit med flera utställnin­gar och tilldelats ett par stipendier och priser. Hon arbetar främst med oljemåleri i stora format, men skapar också screentryc­k, texter och musik – hon har tidigare spelat i ett punkband och musiken får ofta en del i hennes utställnin­gar.

Vid sidan om, men också hand i hand med, hennes skapande finns ett stort samhällsen­gagemang. När det kom som flest flyktingar till Sverige hösten 2015 hamnade många till en början i Malmö och Ella Tillema försökte hjälpa till så mycket hon kunde.

– Perioden innan Sverige stängde gränserna var så häftig för det var så mycket folk som gick samman för att hjälpa dem som kom. Det var en känsla av att tillsamman­s klarar vi av det här. Det var helt underbart, samtidigt som det var jobbigt att möta allt det jobbiga som de här människorn­a hade varit med om, säger Ella Tillema.

HON BERÄTTAR OM den ilska hon kände när regeringen sedan bestämde sig för att stänga gränserna och hon pekar på stora svarta fanor som håller på att hängas upp i konsthalle­n. Tygskynken­a kommer att ackompanje­ras av blåsarrang­emang där besökarna kommer att få höra kända verk som nationalså­ngen, Idas sommarvisa och Internatio­nalen i ny tappning.

– Jag har komponerat om låtarna så att de går i moll i stället för dur. Jag tyckte inte att de här låtarna stämde in på min bild av Sverige, därför ville jag måla om dem, säger Ella Tillema.

Att det är låtar som de allra flesta känner igen tror hon är en styrka.

– Jag vill att så många som möjligt ska förstå, inte bara några få. Jag gillar det allmängilt­iga, jag tycker att det är det starkaste att spela på, säger hon.

De fyra delarna som tillsamman­s utgör ”Ni borde vara räddare” har visats var och en för sig tidigare, men det här är första gången man kan se dem alla på samma gång. Ella

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VÄXER FRAM. Konsthalle­ns Peter Hagsér och konstnären Ella Tillema hänger upp den del av utställnin­gen ”Ni borde vara räddare”, som i stora drag handlar om att vara människa i en tid då mänskliga egenskaper inte efterfråga­s och ord som mänskliga...
Bild: ANDREAS OLSSON VÄXER FRAM. Konsthalle­ns Peter Hagsér och konstnären Ella Tillema hänger upp den del av utställnin­gen ”Ni borde vara räddare”, som i stora drag handlar om att vara människa i en tid då mänskliga egenskaper inte efterfråga­s och ord som mänskliga...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden