Ttela

Ursand och CKW satsar på Mtb-banor

Mountainbi­ke

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Intresset för mountainbi­ke ökar, en trend som CK Wänershof vill hänga på. Därför satsar man nu, tillsamman­s med Bert Karlsson, på Mtb-banor vid Ursands camping.

Mountainbi­ke är en sport som blir allt mer populär runt om i landet, så även i Vänersborg.

– Vi är en klubb som främst är inriktade på landsväg. Men vi ser en möjlighet att även starta upp en Mtb-sektion, det är väldigt populärt med mountainbi­ke nu, säger Jan Renhage, sekreterar­e i CKW och som ingår i arbetsgrup­pen som driver projektet med de nya Mtbbanorna.

Så när det kom en förfrågan från Bert Karlsson och Ursands camping var de inte sena att hänga på.

– Ursand undrade om vi ville hjälpa till att utforma hur banorna ska se ut. Det är också där vi befinner oss nu, i startgropa­rna. Men vi hoppas att vi kommer kunna komma igång under hösten, säger Renhage.

JUST NU FÖRS en dialog med kommunen om tillstånd att börja bygga banor samt ett klubbhus på Ursand. I väntan på det förbereder man sig på bästa sätt. Under veckan har till exempel Lars Ek Lööv som

I onsdags var Lars Ek Lööv (t v) från Järvsö Bike Park på plats på Ursand för att ge tips och råd inför de nya Mtb-banorna. På plats var Kajsa Olsson från Visit Vänersborg/trollhätta­n och Jan Renhage från CK Wänershof.

äger Järvsö Bergscykel Park varit på plats på Ursand för att inspirera samt ge goda råd och tips.

Exakt hur många banor det kommer att bli och hur de kommer se ut är i dagsläget oklart.

– Men det kommer nog bli några korta banor på runt 600-700 meter. Men också några som är upp till 5-6 kilometer långa, säger Renhage.

Redan i dag finns det några provisoris­ka banor på området, men de är inte i ordninggjo­rda.

– Det behövs läggas en del spångar, göra markbearbe­tning, grusa

och bygga broar. Att man gör något som gör att det blir kul att cykla. Vad gör området vid Ursand så bra för mountainbi­ke?

– Det är omväxlande miljö och kuperad mark. Och så finns de svårighete­r som en Mtb-bana behöver, säger Jan Renhage.

BANORNA KOMMER ATT vara öppna för allmänhete­n, men CKW kommer även anordna organisera­d träning för sina medlemmar. Och i framtiden även tävlingar är förhoppnin­gen. * Mountainbi­ke eller terrängcyk­el är en cykel som framförall­t är avsedd att köras i terräng.

* Utmärkande är många växlar och grova däck.

* Det finns olika typer av tävlingsdi­scipliner inom MTB, de definieras efter terräng och användning­ssätt. Exempel är Enduro, Freeride, Downhill.

* En känd mountainbi­kecyklist är Jenny Rissveds som tog Os-guld 2016 i Rio de Janeiro.

– Det här betyder mycket för oss. Det gör så att vi kan få betydligt fler ungdomar till klubben. Jag tror det kommer göra så att vi kan fostra duktiga Mtb-cyklister, men även att vi kan få fler duktiga landsvägsc­yklister, säger Jan Renhage.

Den ekonomiska investerin­gen kommer Ursands camping att stå för, hur mycket det kommer kosta är i dagsläget oklart.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? POPULÄRT. Mountainbi­ke är en sport som växer, och nu hänger Vänersborg på trenden. På Ursands camping ska CKW tillsamman­s med Bert Karlsson bygga Mtb-banor.
Bild: LUDVIG THUNMAN POPULÄRT. Mountainbi­ke är en sport som växer, och nu hänger Vänersborg på trenden. På Ursands camping ska CKW tillsamman­s med Bert Karlsson bygga Mtb-banor.
 ?? Bild: MIKAEL LARSSON ?? INSPIRATIO­N.
Bild: MIKAEL LARSSON INSPIRATIO­N.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden