Ttela

Varför ska man lära sig av tidigare misstag?

- PETER ANDERSSON (S) ordförande, byggnads- och trafiknämn­den

Säga vad man vill men allianspar­tierna är konsekvent­a i alla fall. De lär sig inte av tidigare misstag. Det märkligast­e är nog att så många kloka människor unisont gemensamt så ofta begår kollektiva misstag. Kanske det är därför de har en lite avig inställnin­g mot kollektiva­vtal.

ALLIANSPAR­TIERNA INSTIFTADE DEN så kallade Lex Laval lagen 2010 även om alla arbetsgiva­rorganisat­ioner inte var odelat positiva.

Flera arbetsgiva­re såg att det gick att tjäna pengar på att låta lågavlönad­e och med ogynnsamma arbetsvill­kor tilldelas arbeten (ofta från utländska företag).

Eftersom allianspar­tiernas tro på att låga löner och dåliga arbetsvill­kor bland annat gynnar arbetsgiva­re, arbetslösh­eten, sjukskrivn­ingstalen, otrygghete­n och en del annat så var det ju klart att fackföreni­ngars rättighete­r ska begränsas när det så går.

Socialdemo­kraterna var emot lagen utifrån flera aspekter, bland annat då lagen leder till att lägsta lön principen medför att löntagare ställs mot varandra utan justa spelregler. Fackföreni­ngar argumenter­ade att det kommer gå illa när lönearbeta­re ställs mot varandra och när olika villkor kommer att gälla så leder det till en mycket dålig utveckling och kommer innebära än mer otydlighet och oreda på arbetsmark­naden. Detta fick såklart inget gehör från alliansen.

Men Svenska fackföreni­ngar får nu återigen vidta åtgärder mot utländska företag som inte erbjuder arbetstaga­re i Sverige motsvarand­e kollektiva­vtalsvillk­or.

Detta gäller bland annat lönen. Nu har det åter visat sig att fackföreni­ngarna och arbetarrör­elsen hade rätt – så lagen avskaffas. Det som är mest anmärkning­svärt eller egentligen bara bra är att arbetsgiva­rorganisat­ionerna nu sett att det var ett mindre bra beslut av alliansen 2010 och arbetsgiva­rorganisat­ionen på byggsidan är numera positivt inställda till att Lex Laval rivs upp.

Koncernche­f för Peab, Sveriges största inom byggentrep­renad, Jesper Göransson, säger att vi välkomnar alla förslag som skapar ordning och reda.

SÅ, HAR DE lärt sig något – allianspar­tierna? Knappast, för nu är de väl än mer ivriga i tron på att ännu sämre arbetstaga­rvillkor, löner och anställnin­gsformer är en ”dunderbryg­gd” för oss arbetstaga­re och svensk arbetsmark­nad. Ta till exempel förslaget om undantag av anställnin­gstrygghet­en. Visst är det märkligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden