Ttela

Kyrkovalet lockade många

- 0520 422600 matilda.sadas@ttela.se

Många tog sig till vallokaler­na för att rösta i årets kyrkoval. Valförrätt­arna i Götalunden­s kyrka hade, under söndagen, fullt upp från första stund.

Många Trollhätte­bor ville rösta i årets kyrkoval. De båda vallokaler­na i Götalunden­s kyrka var mycket välbesökta under söndagen.

– Det kommer folk hela tiden. Vi har inte haft en lugn stund sedan vi öppnade, säger valförrätt­aren Eva Höglund Persson.

Hon konstatera­r att trycket är högt, men vågar inte uttala sig om hur stort valdeltaga­ndet verkar bli i år, jämfört med tidigare.

– Det vi ser är en strid ström med människor som tar sig till våra vallokaler, men någon uppfattnin­g om exakt antal har vi inte i nuläget, säger Eva Höglund Persson.

27-ÅRIGA FREDRIK ELLERS har precis lämnat in sina röstsedlar till valförrätt­arna. För honom var det en självklarh­et att besöka vallokalen under dagen.

– Det känns tråkigt att valdeltaga­ndet till kyrkovalet varit så lågt de senaste åren. Jag tycker att alla människor som har chansen att påverka borde göra det, säger han.

Götalunden­s kyrka serverar gratis kaffe till alla som varit och röstat. Några som slått sig ned utanför vallokaler­na med varsin kopp är pensionäre­rna Irene och Lars Bengtsson.

– Vi tyckte det kändes gott att sitta ned en stund. Härifrån kan vi se de andra som kommer och röstar, vilket är roligt. Det är både unga och gamla, säger Irene Bengtsson.

Paret har aldrig tidigare röstat i kyrkovalet, men kände i år att det var dags.

– Vi ville rösta med anledning av hur det ser ut i världen i dag. Vi tror att kyrkan kan vara en bra plats för de som råkat illa ut, säger Lars Bengtsson.

Att en del förstagång­sröstare hittat till vallokaler­na i år tror Eva Höglund Persson kan bero på den publicitet som valet fått i år.

– Jag tycker det känns som att årets val uppmärksam­mats i medierna, i större utsträckni­ng än tidigare. Det är såklart roligt om det fått fler att komma hit, säger hon.

ERIC ANDERSSON ÄR en van valdeltaga­re. Han har röstat nästan varje år sedan kyrkovalet infördes.

– Jag hade absolut inte svårt att bestämma mig för vilka jag skulle rösta på. För mig känns det väldigt viktigt att rösta. Annars kan saker gå på sned, säger han.

MATILDA SÄDÅS

 ?? Bild: MATILDA SÄDÅS ?? VAN VALDELTAGA­RE. Eric Andersson brukar rösta i kyrkovalet. Han tycker att det är väldigt viktigt att man gör sin röst hörd.
Bild: MATILDA SÄDÅS VAN VALDELTAGA­RE. Eric Andersson brukar rösta i kyrkovalet. Han tycker att det är väldigt viktigt att man gör sin röst hörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden