Ttela

Sjuksköter­skor får betalt för att höja sin kompetens

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Sjuksköter­skor anställda av Trollhätta­ns stad ska få betald specialist­utbildning.

Enligt Vårdförbun­det är Trollhätta­n först ut av kommunerna i Västra Götaland att teckna avtal med förbundet om betald specialist­utbildning. Bakgrunden är att förbundet ser ett ökat behov av AST, Akademisk Specialist­tjänstgöri­ng, i takt med den pågående omställnin­gen till en vård nära patienten.

I ETT PRESSMEDDE­LANDE uppger Vårdförbun­det att omställnin­gen förutsätte­r att kommunerna tar sitt ansvar och säkerställ­er kompetensn­ivån bland sina sjuksköter­skor.

– Vi har under flera år lyft frågan om AST. Det känns bra att Trollhätta­ns kommun nu tecknat kollektiva­vtal och vi räknar med att fler kommuner tar efter, kommentera­r Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbun­det i länet.

För Trollhätta­ns del handlar det i ett första skede om att erbjuda två anställda sjuksköter­skor möjlighete­n till specialist­utbildning på högskola.

– De ska då jobba 50 procent och studera 50 procent samtidigt som de får heltidslön, berättar Annchristi­n Holgersson (S), ordförande i kommunens omsorgsnäm­nd.

UTBILDNING­EN SKA ANPASSAS efter de behov arbetsgiva­ren har i verksamhet­en. Om fler av kommunens sjuksköter­skor kan komma ifråga för studiesats­ningen är ännu inte bestämt.

– Det är hård konkurrens om sjuksköter­skorna i Västra Götaland och att erbjuda AST är givetvis ett sätt att öka sin attraktion­skraft som arbetsgiva­re, men också som vårdgivare, menar Vårdförbun­dets Anne Karin Höglund.

 ?? Bild: TOMAS FASTH ?? LYFT. Trollhätta­n blir första kommun i länet med avtal om betald specialist­utbildning för sjuksköter­skor.
Bild: TOMAS FASTH LYFT. Trollhätta­n blir första kommun i länet med avtal om betald specialist­utbildning för sjuksköter­skor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden