Ttela

Inget kan stoppa tysk landsmoder

Vid makten i tolv år – Merkel på väg mot ny valseger

- Pontus Ahlkvist/tt

Med en vecka kvar till det tyska parlaments­valet tycks ingenting kunna stoppa Angela Merkel. Ledare runt om i världen kastar beundrande blickar efter kanslern, som nu regerat i tolv år. Politisk snillrikhe­t – eller mest tur?

Hon är ingen vidare talare, och debatter undviker hon i den mån det går. Trots det slår Angela Merkel an en sträng hos många tyskar. Efter tolv år vid makten i Berlin går den kristdemok­ratiska förbundska­nslern in i ännu ett val, fortfarand­e med vinden i ryggen. Som vore hon oövervinne­rlig.

Få bedömare tror att utmanaren Martin Schulz har någon realistisk chans att peta Merkel från tronen. I början av året såg det annorlunda ut. Den nyvalde ledaren för Socialdemo­kraterna blåste liv i både sitt parti och den tyska allmänhete­n, och valutgånge­n var öppen. Schulz talade om rättvisa och stora investerin­gar. I slutänden var det inget som flög och sedan i våras går den tidigare EUtoppen kräftgång i opinionsmä­tningarna.

Vad är det då som får utmanarna att blekna i skuggan av Merkel? Hur bär hon sig åt? Förklaring­arna är flera, enligt Kerstin Völkl, doktor i statsveten­skap på MartinLuth­eruniversi­tetet i HalleWitte­nberg.

– Hon har tolv års ämbetserfa­renhet i ryggen. Hon är kansler, vilket är en bonus, i och med att hon är väldigt närvarande i medierna. Hon gör sig också oangripbar genom att skickligt kryssa sig fram mellan politikomr­åden utan att riktigt sätta ned foten, säger hon.

Ett annat skäl som brukar nämnas är det oroliga läget i omvärlden. Utöver Syrienkrig­et och Ukrainakon­flikten har Merkel under sin tid som regeringsc­hef fått handskas med skuldkrise­n i eurozonen, en situation som i förlängnin­gen hotade att leda till en systemkoll­aps med konsekvens­er som nog få Euledare vågade tänka på.

Merkels erfarenhet som krishanter­are har gett henne en landsmoder­lig aura även på hemmaplan, en bild som ytterligar­e förstärkts sedan Donald Trump valdes till president i USA för snart ett år sedan.

– Det är helt klart att kris stämningen i världen gynnar hennes sätt att bedriva politik. Utrikespol­itiken är hennes område. I stället för att belysa svaghetern­a i Kristdemok­raternas inrikespol­itik har Schulz hoppat på utrikeståg­et genom att profilera sig som en Eupolitike­r. Det är han visserlige­n, och en utmärkt sådan, men det är ändå dumt, för i utrikespol­itiken spelar Merkel i en egen liga. Schulz kommer alltid att dra det kortare strået, säger Kerstin Völkl. I vilken mån har Merkel haft tur?

– Konjunktur­en har så klart spelat henne i händerna. Tyskarna har det bra ekonomiskt, och arbetslösh­eten är väldigt låg. Det gör att hon kan peka på ett positivt regeringsr­esultat, vilket skapar förtroende bland medborgarn­a.

I sammanhang­et blir Merkels retoriska tillkortak­ommanden inget problem, tror Völkl. Kanske är de till och med en tillgång.

–Även Helmut Kohl fick kritik för att vara tråkig och platt, men ur den vanlige medborgare­ns perspektiv är det inte nödvändigt­vis en fördel att vara en perfekt retoriker. Merkels sätt får henne att framstå som mänsklig, säger hon.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP ?? Svår att stoppa. Om Merkel blir omvald av förbundsda­gen och sitter mandatperi­oden ut tangerar hon sin föregångar­e Helmut Kohls rekordlång­a ämbetstid – sexton år.
FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP Svår att stoppa. Om Merkel blir omvald av förbundsda­gen och sitter mandatperi­oden ut tangerar hon sin föregångar­e Helmut Kohls rekordlång­a ämbetstid – sexton år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden