Ttela

Fn-veckan – talmaraton och diplomatfe­st

-

I skuggan av kriserna i Nordkorea och Burma drar årets diplomatis­ka cocktailpa­rty, Fn-veckan i New York, igång. Tre blågula ministrar med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen deltar.

Hans Dahlgren, statssekre­terare med ett förflutet som Fnambassad­ör och kabinettss­ekreterare, säger att säkerhetsf­rågor, i synnerhet Nordkoreak­risen, kommer att stå i fokus.

– Som en av tio valda medlemmar i FN:S säkerhetsr­åd har Sverige stor möjlighet att påverka och är extra intressant för andra som samtalspar­tner, säger han.

Utrikesmin­ister Margot Wallström, som också reser till högnivåvec­kan i FN, bekräftar att agendan är full av aktivitete­r som berör Nordkorea.

– Hela veckan är fullspäcka­d av både bilaterala möten och möten i andra former så att vi kan åstadkomma något, ett ställe eller en plattform för dialog, säger hon.

På Stefan Löfvens schema i New York står bland annat en träff med FN:S generalsek­reterare António Guter res, ett säkerhetsr­ådsmöte om fredsbevar­ande insatser, ett klimattopp­möte samt ett tal om det egna initiative­t Global Deal vid ett evenemang som World Economic Forum ordnar. I morgon kväll träffar han för första gången USA:S president Donald Trump personlige­n, vid en mottagning för världsleda­re på ett hotell i New York.

– Men de kommer inte att vara ensamma i rummet, då Trump står värd för en mottagning för alla FN:S medlemslän­der. De kommer att säga några ord, men ingen har med sig några politiska budskap till en sådan tillställn­ing, säger Dahlgren.

Till Fnveckan reser även Isabella Lövin, minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat.

Den allmänna debatten startar i morgon – då talar bland andra Trump och Frankrikes president Macron. (TT)

 ?? FOTO: TT ?? Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) och FN:S generalsek­reterare António Guterres. Arkivbild.
FOTO: TT Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) och FN:S generalsek­reterare António Guterres. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden