Ttela

Går pilgrimsma­rschen för hälsans skull

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Nils-olof Karlsson har i många år tränat regelbunde­t för att må bra trots astma. För ett år sedan fick han beskedet att han också har kol – då satte han upp målet att gå pilgrimsma­rschen.

TTELA träffar Nils-olof Karlsson på gymmet i Trollhätta­n där han precis kört gruppträni­ngspass.

– Jag kör nio gruppträni­ngspass i veckan här, det funkar bäst för mig då man känner sig pressad att fullfölja, säger Nils-olof och ler.

Nils-olof levde ett hektiskt liv, drev företag och ”sprang” i väggen flertal gånger och rökte från och till.

EFTER FÖRETAGETS KONKURS blev han akut sjuk – hade fått astma. Detta var för 35 år sedan.

– Jag åkte tre gånger till akuten. Då visste de inte riktigt vad de skulle lära mig om sjukdomen men jag satte mig in det, lärde mig träna vilket jag inte gjort tidigare och sedan har det gått bra.

För ett år sedan fick han också veta att han har kol då han började träna extra intensivt och satte upp mål för att sporra och ”lura” sig själv till träning. Genom åren har han sprungit flera Göteborgsv­arv och kört Vasalopp för att ha mål för sin träning.

– SKULLE JAG inte träna skulle jag få ”bondångest”. Sedan är det den sociala biten här på gymmet som sporrat mig. Jag satte upp målet att gå pilgrimsma­rschen mellan Saint Jena Pied de Port och Santiago de Compostela i Spanien på 82 mil för ett år sedan.

Nils-olof har kollat med läkare och det ska inte vara något problem för honom att gå vandringen.

– Har varit lite orolig för första delen med en stigning på 1 400 meter, men jag har mina mediciner. De som gått där säger att stigningen var jobbig men att gå nedför var ännu värre, riktigt brant.

Han ska gå sträckan tillsamman­s med en jämngammal kompis från Borås, där han själv är född. De har bokat ett boende på vägen – det allra första där det endast är 16 sängar och risk för att det inte finns plats.

– I övrigt sover man i olika salar som kyrksalar.

PACKNINGEN I RYGGSÄCKEN måste hållas lätt, max åtta kilo. Det är en utmaning att få med lite underkläde­r, lätta skor, tvättmedel med mera.

– Vi äter på olika matställen. Sedan ska man ha med sig en sten och lämna på ett ställe vid slutstatio­nen. De flesta brukar gå tio mil åt gången för att återkomma och gå nästa sträcka en annan gång, men vi går hela.

VID STARTEN FÅR man en liten bok där man ska samla stämlplar vid varje ställe.

– Det värsta ska vara de sista milen då det är en tio mil lång kö.

Nils Olof tänker inte ens tanken att han inte ska klara vandringen utan tänker positivt. För en hel de år sedan ändrade han kosten – blev vegetarian. Sedan fem år äter han även fisk.

– Det är viktigt att lära sig äta rätt, jag tänker på vad jag äter.

För Nils-olof har den bästa ”medicinen” varit att sätta upp mål som sporrar på ett positivt sätt för ett gott liv.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? KLAR FÖR START. Nils-olof Karlsson har packat ryggsäcken med max åtta kilos packning, vatten och stavar för att klara pilgrimsma­rschen under fem veckor.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN KLAR FÖR START. Nils-olof Karlsson har packat ryggsäcken med max åtta kilos packning, vatten och stavar för att klara pilgrimsma­rschen under fem veckor.
 ??  ?? LIVSVIKTIG­T. Träningen och kosten är viktiga i Nils-olofs liv.
LIVSVIKTIG­T. Träningen och kosten är viktiga i Nils-olofs liv.
 ??  ?? TRÄNINGEN. Nils-olof kör nio gruppass i veckan på STC, Kardanväge­n i Trollhätta­n, där han stortrivs.
TRÄNINGEN. Nils-olof kör nio gruppass i veckan på STC, Kardanväge­n i Trollhätta­n, där han stortrivs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden