Ttela

”Det här är inte hela lösningen, men det är ett steg”

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

Efter veckans våldsamma upplopp på Sylte ställs återigen frågan om hur man ska komma åt problemen. Shako Abdul Karim var en av de som snabbt bestämde sig för att anordna en fotbollstu­rnering för ungdomar. – Det här är inte hela lösningen, men det är ett steg, säger han.

På torsdagskv­ällen sattes flera bilar i brand, en buss vandaliser­ades och polisen utsattes för stenkastni­ng och fyrverkeri­er på Sylte. Under fredagen sattes en förskola i området i brand, och polisen misstänker kopplingar till de andra våldsamhet­erna.

SHAKO ABDUL KARIM är en av dem som kände att han ville göra något. Redan på lördagen var han med och anordnade en improviser­ad fotbollstu­rnering i Arena Älvhögsbor­g med ungdomar från Sylte och andra områden.

– Det har varit oroligt, vi som bor i de utsatta områdena känner av det överallt. Det pratas mycket, men någon måste göra något. Att skicka in fler poliser är inte den enda lösningen, säger han.

Shako får medhåll av Mohammed, som också har varit med och dragit i trådarna kring arrangeman­get.

– Försöker man inte ens förstå ungdomarna så kan det inte hända något. Det handlar om ungdomar som är rastlösa, de har inget att göra. Det är inte ungdomar som hatar poliser, men de känner ett missnöje som vi måste ta tag i och lyssna på, säger Mohammed.

DE TROR BÅDA att det är många bitar som måste falla på plats för att nå en förändring. Dels lokaler och verksamhet­er som kan skapa en meningsful­l fritid, dels personal som kan nå ut till de yngre. Samtidigt handlar det om ett långsiktig­t arbete, enligt Shako.

– Problemen följer med in i verksamhet­erna, det är omöjligt att tro något annat. Och det tar tid, men vad är alternativ­et?

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ??
Bild: RICKARD SKÖLD
 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? 40-TAL. Ett 40-tal spelare deltog i arrangeman­get. ”De flesta här är för gamla för fritidsgår­den”, säger Shako Abdul Karim.
Bild: RICKARD SKÖLD 40-TAL. Ett 40-tal spelare deltog i arrangeman­get. ”De flesta här är för gamla för fritidsgår­den”, säger Shako Abdul Karim.
 ??  ?? SYSSELSÄTT­NING. Shako Abdul Karim och hans vän Mohammed menar att ungdomarna i de utsatta områdena ofta saknar sysselsätt­ning.
SYSSELSÄTT­NING. Shako Abdul Karim och hans vän Mohammed menar att ungdomarna i de utsatta områdena ofta saknar sysselsätt­ning.
 ??  ?? IMPROVISER­AD. Turneringe­n i Älvhögsbor­g arrangerad­es ideellt och något improviser­at.
IMPROVISER­AD. Turneringe­n i Älvhögsbor­g arrangerad­es ideellt och något improviser­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden