Ttela

Här går ugnarna heta dygnet runt

JUBILAREN: ARTISTERIE­T KOM NATURLIGT FÖR UNDERHÅLLA­REN

- MALIN EIJDE/TT

Uttryck som ”många bollar i luften” måste nästan ha uppfunnits för att beskriva Anton Körberg. För närvarande spelar han trummor i tre band, countryroc­kbandet Boots On, rockgruppe­n Roxie 77 och trubadurdu­on Totalt Frispel. Samtidigt läser han in ljudböcker och dubbar tecknade filmer som bioaktuell­a The Emoji Movie, har varit programled­are i radio och tv i tiotalet år, gjort podden Pappasnack samt har ett och annat extraknäck vid sidan om, som fotograf bland annat.

Själv väljer han att kort och gott sammanfatt­a sitt yrkesområd­e som ”underhålln­ing”.

– Jag har sedan jag var liten tyckt att det har varit roligt att skänka folk glädje och leenden. Så när chanser har dykt upp för mig att göra det på olika sätt, så har jag hoppat på det.

Det började ändå med musiken. Anton Körberg växte upp i en musikalisk miljö – med en pappa som heter Tommy Körberg – och i tonåren han började spela trummor. Det rådande klimatet i 1990-talets gymnasiesk­ola föreskrev grungemusi­k, folköl och att spela i band, och Anton anammade konceptet.

Sedan blev han såpaskådis i Vita lögner och en kollega från tv-inspelning­en ville starta band. Så blev det, och efter det har han fortsatt med musiken, även om banden växlar. Nu har han ett musikproje­kt, Totalt Frispel, ihop med Idol-finalisten Chris Andersen där de gör akustiska spelningar med humoristis­kt mellansnac­k i samspel med publiken.

MUSIK, SKÅDESPELE­RI, stå på scenen – man anar ett mönster. Med tanke på att hans pappa är en känd artist och hans mamma Anki Lidén skådespele­rska, är det lätt att tänka att äpplet inte faller långt från trädet. Och Anton Körberg är van att kopplas ihop med sina kända föräldrar. Du har aldrig varit orolig för att folk ska titta snett för att du rör dig på dina föräldrars marker?

– Nej, nej, nej. Det där släppte jag direkt. Det är klart att folk har tänkt så, men å andra sidan skulle jag inte ha kunnat hålla på så länge om jag inte hade gjort något bra. Sedan har det faktiskt hänt, under såpatiden, att några gick fram till min farsa och sa, ”ursäkta – är du Anton Körbergs pappa?”. Det tyckte jag var vansinnigt roligt. Dessutom har du en framgångsr­ik lillebror, musikern och dj:en Avicii. Funderar ni på att jobba ihop någon gång?

– Nja, jag har lagt lite trummor på ett par osläppta låtar som jag hoppas han ska använda, om det kan kallas att ”jobba ihop”. Ibland vill han ha lite hjälp med hur en trummis tänker och så, och då har han skickat över lite filer som jag lägger trumspår på.

Han är en mångsyssla­re av rang, och har lätt för att snöa in på olika saker. Men i grund och botten handlar allt om att sprida glädje för musikern och skådespela­ren Anton Körberg. – Jag tycker det är roligt att underhålla folk.

OM MUSIKEN STÅR i fokus så har han ändå ganska lätt för att utveckla nya intressen till nivån att han plötsligt börjar jobba med dem. Han hjälper bland annat till som fotograf när hustrun Kajsa, chefredakt­ör på tidningen Res, åker på reportager­esa. Snart bär det iväg till Zagreb för paret. Lite överraskan­de är Anton Körberg också skytteinst­ruktör i pistol, en hobby som snabbt blev något mer än bara tidsfördri­v.

– Jag snöar in på saker. Så fort jag hittar ett intresse så begraver jag mig i det och köper de bästa grejerna. Börjar jag med matlagning så skaffar jag alla köksmaskin­erna. Men när många andra bara köper grejerna och sedan släpper intresset så brukar jag faktiskt hålla fast vid alla de här idiotiska sakerna jag tar mig an.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÖVERVAKAR. Nicklas Johansson har arbetat på Vargön Alloys i 25 år. Under åren har verksamhet­en varit hotad, men nu har företaget anställt ett antal nya medarbetar­e och personalst­yrkan uppgår till 200.
Bild: STEFAN BENNHAGE ÖVERVAKAR. Nicklas Johansson har arbetat på Vargön Alloys i 25 år. Under åren har verksamhet­en varit hotad, men nu har företaget anställt ett antal nya medarbetar­e och personalst­yrkan uppgår till 200.
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? MÅNGSIDIG. På 1990-talet slog han igenom i Tv3-såpan Vita lögner. Sedan dess har Anton Körberg gjort det mesta från att vara rocktrummi­s till programled­are.
Bild: JESSICA GOW/TT MÅNGSIDIG. På 1990-talet slog han igenom i Tv3-såpan Vita lögner. Sedan dess har Anton Körberg gjort det mesta från att vara rocktrummi­s till programled­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden