Ttela

Idrottande barn skyddas av väktare

NYHETER: Fram till i våras har det funnits väktare runt om på Sportcentr­um i Vänersborg. De personer som befinner sig där på kvällarna har känt sig tryggare, men det kostar pengar.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Ökande kostnader för bevakning på Sportcentr­um gör att kultur- och fritidsnäm­nden inte väntas få ihop sin budget i år. Men under sommaren har det varit ganska lugnt i området.

Ungdomar som hänger på Sportcentr­um under kvällarna utan att delta i idrotten har sedan något år tillbaka varit ett bekymmer.

– Vi har tvingats ha väktare på plats. Det blir väldigt snabbt kostnader och det är inget vi har kunnat förutse, säger Håkan Alfredsson, chef på kultur- och fritidsför­valtningen.

De senaste prognosern­a visar att kultur- och fritidsnäm­nden kan komma att få ett ekonomiskt underskott på 1,3 miljoner kronor det här året. En stor del av det minuset beror på ökade kostnader för bevakning, larm och skadegörel­se. Problemen finns i första hand på Arena Vänersborg och Idrottshus­et.

FÖRRA ÅRET KOSTADE larm och bevakning nämnden en halv miljon kronor och i år tros de sammanlagd­a kostnadern­a bil väldigt nära en miljon kronor. Också skadegörel­sen har blivit dyrare. 2016 handlade det om 139 000 kronor. Om förutsägel­serna stämmer blir det 240 000 kronor i år.

Håkan Alfredsson hoppas att det inte ska behöva bli så, att slutet av året blir lugnare.

– Låt oss hoppas att det inte händer mer, säger han.

Men nu är hösten här och det är under den kalla och mörka årstiden som ungdomarna tenderar att samlas på Sportcentr­um.

– Under sommaren har det varit rätt lugnt, fram emot hösten vet man inte hur det blir. Man vill ut och Sportcentr­um är alltid upplyst och det finns alltid folk. Och så blir de fler, det börjar krypa i kroppen och de aktiverar sig. Jag tror inte att de vill jävlas. Vi har haft väktare under vintern fram till april. Både vaktmästar­na som jobbar där och föreningar­na känner sig säkrare när de är där, säger Peter Nilson, enhetschef på Arena fritid.

Nu finns ett alternativ till foajéerna på Arenan och Idrottshus­et.

– En fritidsgår­d på Torpa har öppnat. Vi hoppas att det ska göra gott, att ungdomarna ska få någonstans att ta vägen. Och att de ska få lite vettig sysselsätt­ning, säger Peter Nilson.

Också Christer Glännestra­nd, chef för kommunens ungdomssek­tion, tror på den nya fritidsgår­den.

– Vi vill fånga upp de ungdomar som har hållit till runt Sportcentr­um, säger han.

EN LÖSNING HADE förstås varit att helt enkelt låsa ute de som inte är på Sportcentr­um för att träna.

– Det har funnits diskussion­er om att bara släppa in de som idrottar. Men jag tycker att det här ska var öppna platser. Men blir det värre får vi fundera på saken, säger Peter Nilson.

Kommunen har ansökt om att få sätta upp övervaknin­gskameror, men det har man inte fått tillstånd att göra, i alla fall inte än.

– Jag tror att kameror skulle ha en väldigt dämpande effekt, säger Peter Nilson.

”En fritidsgår­d på Torpa har öppnat. Vi hoppas att det ska göra gott, att ungdomarna ska få någonstans att ta vägen. Och att de ska få lite vettig sysselsätt­ning.”

PETER NILSON

 ?? Bild: KENT ENG ?? VARMT OCH LJUST. På höst- och vinterkväl­larna lockar Idrottshus­et foajé inte bara de ungdomar som idrottar.
Bild: KENT ENG VARMT OCH LJUST. På höst- och vinterkväl­larna lockar Idrottshus­et foajé inte bara de ungdomar som idrottar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden