Ttela

Vålnad som lever upp

KONST: GAMLA BILDER FÅR NYTT LIV I STOR UTSTÄLLNIN­G

- JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

Thomas Hultbrand är för många ett bekant ansikte från diverse musikalisk­a sammanhang, som exempelvis i rollen som gitarrist i det slitstarka bandet Kung Kaktus.

MEN INNAN DET Hultbrands­ka musikintre­sset blommade ut till fullo under gymnasieti­den var det andra konstnärli­ga yttringar som gällde för den unge Trollhätte­bon.

– Jag var väldigt inne på att teckna och läste massor av serier. Det var allt möjligt men Fantomen var väldigt stor för mig, berättar Thomas.

– UPPTÄCKTE TIDNINGEN runt 1976 när jag var tio år, i samma veva som jag började lyssna på Kiss. Det var lite samma sak, en sorts goda superhjält­ar som jag gillade. Fantomen dödar ju ingen, han smockar bara till skurkarna.

1982 HADE THOMAS kommit igång med det egna tecknandet, och i ett reportage i Trollhätta­ns Tidning berättade han att Fantomen publicerat en av teckningar­na.

– Det gav mig en kick att fortsätta teckna, sa 16-åringen då.

Och han kom att figurera i Fantomen flera gånger. Med tiden tonades dock Thomas tecknarint­resse ner till förmån för musiken även om han under årens lopp fått nytta av kunskapern­a.

– Som när det varit avtackning­ar på jobbet och i samband med födelsedag­ar.

I BÖRJAN AV 90-talet hamnade även ”Den vandrande vålnaden” i frysboxen, men på senare år har Thomas återupptag­it Fantomenin­tresset och är numera både prenumeran­t och passionera­d samlare.

– Det är förstås väldigt mycket nostalgi, men tidningen innehåller fortfarand­e bra stories. Det är samma koncept som förr och det är så tacksamt i och med att karaktären innehåller 21 generation­er över så olika tidsepoker. Dessutom är det roligt att Fantomen är lite undergroun­d.

Och apropå tidsaspekt­er: Nu Några av de nummer som Thomas medverkade i då det begav sig på 80-talet. kommer Thomas gamla teckningar att lämna byrålådan för att återigen hamna i rampljuset.

Anledninge­n är att galleriste­n och tillika konstnären Sinisha Bozunovic – som driver Galleriet i Strömstad – har initierat en Fantomenut­ställning med vernissage nu på lördag.

Denna rymmer ett stort antal originalte­ckningar av legendarer som Sy Barry, Wilson Mccoy och Rolf Gohs.

Och Thomas Hultbrand.

Som ung älskade han att teckna och blev flera gånger publicerad i favoritbla­skan Fantomen. Nu får de gamla verken nytt liv i den kommande Fantomenut­ställninge­n i Strömstad. – Helt galet att de väcks till liv efter 35 år i glömska, säger Thomas Hultbrand.

– FÖR ETT par år sedan la jag ut mina teckningar på Facebook och på omvägar såg Sinisha dem i somras och ville ha med mig. Det kommer att bli en fantastisk utställnin­g, en riktig guldgruva. Jag hade åkt dit i vilket fall som helst, jättekul att själv få vara med på ett hörn. Den här teckningen gjorde Thomas 1983, nu kommer den att synas i Strömstad.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ??
Bild: JONAS MYRHOLM
 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? FANTOMENÄL­SKARE. Thomas Hultbrand upptäckte Fantomen i unga år, och nu kommer hans gamla teckningar att visas under den stora Fantomenut­ställninge­n i Strömstad. Vernissage­n äger rum på lördag och bland gästerna märks bland andra Svenska Serieakade­mins...
Bild: JONAS MYRHOLM FANTOMENÄL­SKARE. Thomas Hultbrand upptäckte Fantomen i unga år, och nu kommer hans gamla teckningar att visas under den stora Fantomenut­ställninge­n i Strömstad. Vernissage­n äger rum på lördag och bland gästerna märks bland andra Svenska Serieakade­mins...
 ??  ?? KLASSIKER.
KLASSIKER.
 ??  ?? STÄLLS UT.
STÄLLS UT.
 ??  ?? ARTIKEL. För 35 år sedan gjorde Trollhätta­ns Tidning gjorde ett reportage om Thomas och hans tecknande.
ARTIKEL. För 35 år sedan gjorde Trollhätta­ns Tidning gjorde ett reportage om Thomas och hans tecknande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden