Ttela

VIKTOR ÄR BÄSTA VÄRVNINGEN

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

När Växjö Lakers i kväll gör entré i SHL betyder det också att Viktor Fasth är tillbaka i svensk klubblagsi­shockey igen efter fem säsonger som utlandspro­ffs. – Det känns bra, ishockey är fortfarand­e det roligaste jag vet, säger 35-åringen med rötterna i Vänersborg­s HC.

Han har beskrivits som den bästa värvningen i SHL, en av hela ligans största profiler och spelaren som ska bära Växjö Lakers till klubbens andra Sm-guld.

Något som får Viktor att ödmjukt konstatera:

– Det är smickrande givetvis, men det ska spelas om det också, jag kan bara göra det bästa jag kan.

Den som kan sin ishockeyhi­storia vet att det brukar räcka mer än långt, världsmäst­are så sent som i våras med Tre Kronor, som det senaste han kunnat sätta upp på sitt imponerand­e cv.

SAMTIDIGT BETYDER SPEL i Lakers en ny situation, inte bara det faktum att han bytt från KHL och klassiska CSKA Moskva till svenska SHL.

I Växjö den givna ettan medan han i CSKA hade hård konkurrens av Ilya Sorokin. Given förresten? Inte om du frågar Viktor själv: – Man kan inte se sig själv som etta, då är det lätt att bli ”fat and happy”, det finns alltid någon som vill ta ditt jobb.

I Lakers heter han Viktor Andrén, från Mariestads BOIS och således västgöte han också.

– Han vill också spela alla matcher, säger Fasth.

Senast han represente­rade Lakers var säsongen 2009/10, och då huserade laget i allsvenska­n.

Sedan följde två säsonger i AIK, två i Anaheim Ducks, en i Edmonton Oilers och två i CSKA Moskva. Någon skillnad mot senast du spelade i Sverige?

– Ja, det tror jag, ishockeyn har utvecklats. Spelet är snabbare, mer fram och tillbaka nu.

VIKTOR HAR HUNNIT fylla 35, och kontraktet med Lakers sträcker sig över tre år.

– Minst, skyndar han sig att tilllägga. Det är få förunnat att få syssla med det här på heltid, ishockey är fortfarand­e det roligaste jag vet.

Växjö kliver in i hetluften i kväll, hemma mot Brynäs, och några reflektion­er från de fyra matcherna i lördags tycker Viktor är svårt att göra:

– I de första omgångarna kan vad som helst hända, det är som att släppa ut kalvar på grönbete. Vad ger du Lakers för chanser?

– Vi ska se till att vinna sista matchen, det är ett rätt givet svar.

 ?? Bild: KALLE PARKKINEN ?? SHL-PROFIL. Viktor Fasth har lämnat CSKA Moskva, flyttat hem till Växjö Lakers igen, och blir en av SHL:S stora profiler i vinter. Sansade bedömare har kallat vänersborg­sgrabben för säsongens bästa värvning.
Bild: KALLE PARKKINEN SHL-PROFIL. Viktor Fasth har lämnat CSKA Moskva, flyttat hem till Växjö Lakers igen, och blir en av SHL:S stora profiler i vinter. Sansade bedömare har kallat vänersborg­sgrabben för säsongens bästa värvning.
 ?? Bild: JONAS LJUNGDAHL ?? IMPONERAND­E. Målvakten Viktor Fasth har ett cv fullt av meriter, och han ser gärna att det blir några ytterligar­e innan karriären är över.
Bild: JONAS LJUNGDAHL IMPONERAND­E. Målvakten Viktor Fasth har ett cv fullt av meriter, och han ser gärna att det blir några ytterligar­e innan karriären är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden