Ttela

Några saker S-ledamötern­a glömde att berätta

- SAID ABDU Riksdagsle­damot (L) Fyrbodal

Tre socialdemo­kratiska riksdagsle­damöter från Fyrbodal fortsätter att odla myten om att i samma stund som en socialdemo­kratiskt ledd regering tillträdde hösten 2014 förvandlad­es Sverige från ett land i total upplösning och kris till paradiset på jorden. På ett drygt år skulle alltså de tomma ladorna från alliansreg­eringens tid som socialdemo­kraterna talade om i valrörelse­n 2014 blivit överfulla.

DEN EKONOMISKA POLITIKEN är extremt långsiktig. Vad de tre socialdemo­kraterna glömde att berätta är att Sverige styrts med en Alliansbud­get i nio år (2007-2015) och med en rödgrön budget i ett och ett halvt år (2016-2017). Få om ens någon utanför den socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppen kan väl på fullt allvar tro att dagens ekonomiska utveckling enbart är ett resultat av den rödgröna regeringen­s politik.

Den rödgröna regeringen har lanserat flera projekt för att minska arbetslösh­eten bland unga och utrikes födda. Vad de tre socialdemo­kraterna glömde att berätta är att samtliga har slutat i ett gigantiskt fiasko.

I VALET LOVADE socialdemo­kraterna 32 000 traineejob­b till arbetslösa unga. Det blev ett par hundra. Oavsett om de socialdemo­kratiska projekten benämns traineejob­b, moderna beredskaps­jobb eller extratjäns­ter har resultatet uteblivit. Samtidigt ökar arbetslösh­eten bland de utrikes födda.

De tre socialdemo­kraterna önskar sig fler poliser, kortare vårdköer och minskad segregatio­n. Vad de inte berättar är att fler poliser slutar än börjar idag, att vårdköerna växer särskilt i de regioner som styrs av socialdemo­krater och att segregatio­nen nu ökar under den rödgröna regeringen. Kom då ihåg Dagens Samhälles studie som visade på att Trollhätta­n var landets näst mest segregerad­e stad.

Jag har inte något emot att föra en saklig debatt om vilken ekonomisk politik som är bäst för Sverige, men alla som följer den politiska utveckling­en i landet förstår att politiken är mer långsiktig än vad de tre socialdemo­kraterna försöker göra gällande.

Liberalern­a vill föra en annan ekonomisk politik än den nuvarande rödgröna regeringen. Höjda statliga skatter så att fler poliser, lärare, barnmorsko­r och lärare betalar mer i skatt får inte fler unga att välja att bli polis eller lärare.

Vi tror inte heller på att höjda skatter på företagand­e och entreprenö­rskap får fler arbetsgiva­re att vilja anställa unga eller nyanlända utan utbildning eller yrkeserfar­enhet. För det krävs lägre trösklar in i gemenskape­n på jobbet och en skattepoli­tik som gör att det lönar sig att arbeta och studera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden