Ttela

Kan bli djurens enda röst

- SIMON KNUTSSON partiledar­e Djurens parti

Om Djurens parti väljs in i riksdagen nästa år, så blir vi det klart bästa partiet för djuren. Regeringen har nämligen tillsamman­s med Alliansen och Vänsterpar­tiet kommit överens om målen för livsmedels­strategin fram till 2030. Enligt strategin som antogs under sommaren ska Sveriges produktion av animalier öka.

Fler djur ska plågas och dödas. Det är både dumt och grymt.

Djurens parti vill att färre djur ska produceras och importeras, så att färre djur plågas. Helst vill vi se ett samhälle utan djurindust­ri. Sverige borde satsa på växtbasera­de produkter som kan ersätta konsumtion­en av djur.

SVENSKAR BLIR ALLTMER medvetna om våldet som djurindust­rin utsätter djuren för, och fler vet att djurindust­rin är en viktig orsak till klimatförä­ndringarna.

Trots det är alltså den nya strategin från de etablerade partierna att fler djur ska födas upp. Dessutom ska man, enligt strategin, ”öka flexibilit­eten kring djurhållni­ngen”.

I praktiken innebär det så klart att djuren kommer att behandlas ännu sämre, så att fler djur kan produceras billigare.

Med hänvisning till strategin pratar till exempel Jordbruksv­erket nu om att det ska vara tilllåtet att ta en griskultin­g från sin mamma ännu tidigare än vad man redan gör.

ISTÄLLET BORDE SVERIGE satsa på växtbasera­de produkter. Det finns flera svenska företag som är duktiga på vegetabili­sk mat och dryck. Samhället borde underlätta för dem att ta marknadsan­delar från djurindust­rin. Till exempel borde offentliga sektorn servera mer vegetabili­ska produkter, och mindre kroppsdela­r och kroppsväts­kor från djur.

Samhället bör också satsa resurser på forskning och utveckling av ny teknik som gör att innovativa, bättre vegetabili­ska produkter kan tillverkas och säljas.

På så sätt kan konsumtion­en av djur fasas ut. Detta skulle skapa många nya jobb och företag inom den djurvänlig­a sektorn.

ERFARENHET­ER FRÅN ANDRA länder visar att det är realistisk­t att få in ett djurperspe­ktiv i svensk politik.

I Nederlände­rna valdes tidigare i år vårt systerpart­i, Partij voor de Dieren, in i parlamente­t och fick fem platser. Inget parti i Sverige står upp för djuren som vi gör, och samtidigt är rörelsen av djurvänner på frammarsch. Därför behövs Djurens parti i riksdagen 2018.

 ?? Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE/AP/TT ?? BEHÖVS. Djurens parti behövs i riksdagen, skriver debattören.
Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE/AP/TT BEHÖVS. Djurens parti behövs i riksdagen, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden