Ttela

Oklart hur mycket som gått upp i rök

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Än är det för tidigt att säga om den brandskada­de delen av förskolan Myggan måste rivas. Det är också oklart hur stora värden som gått upp i rök och vad en återuppbyg­gnad kostar.

I fredags kväll vid 21-tiden larmades räddningst­jänsten till Myggan på Sylte i Trollhätta­n. Då brann det i ena väggens fasad och lågorna hade spridit sig till vinden. Först flera timmar senare var branden stoppad och man kunde konstatera att den västra delen av byggnaden var förstörd.

Redan på lördagen var Anders Torslid, vd för Kraftstade­n fastighete­r AB, på plats för att se omfattning­en av skadorna.

– Tre avdelninga­r kan flytta tillbaka under veckan när lokalerna sanerats. Två tredjedela­r av byggnaden är oskadd, hur det blir med resten – om den ska rivas eller om det går att bygga upp det som står kvar – är för tidigt att säga. Vi har skaderegle­rare och försäkring­sbolaget där ute i dag (läs måndag), säger han.

SENARE I VECKAN, uppger Anders Torslid, lär man ha en uppfattnin­g om hur stor värden som gått förlorade. Då är det också troligt att man vet vad ett återställa­nde av Myggan kan kosta.

Även kommunalrå­d Paul Åkerlund (S) begav sig till förskolan tidigt på lördagen.

– Jag pratade bland annat med boende i området och alla tycker förstås att det är bedrövligt tråkigt och bekymmersa­mt med branden och senaste tidens oro. Under helgen fick jag även flera telefonsam­tal från andra boende. Självklart tycker jag också att det här är tråkigt, men vi får försöka jobba vidare med förebyggan­de insatser, säger han.

Dels handlar det om att göra miljön trygg med till exempel fler upplysta platser och att röja undan buskar och snår.

Paul Åkerlund är medveten om att Sylte center, i synnerhet utanför livsmedels­butiken, är ett ”tillhåll” för en grupp ungdomar.

– De får gärna vara ute, men det finns rimliga gränser för vad de får göra. Tillsamman­s med polis, fritidsgår­dar, fältassist­enter, föräldragr­upper och föreningar, som vi har kontinuerl­iga kontakter med, försöker vi komma åt roten till problemet. Men det är bara att konstatera att de återkomman­de stökighete­rna är en reaktion på något. Vi har en och annan teori på vad, mer än så vill jag inte säga med risk för att förstöra polisens arbete.

ETT 100-TAL FÖRSKOLEBA­RN har nu fått tillfällig­a förskolelo­kaler i närheten.

– Utbildning­sförvaltni­ngens personal har gjort ett fantastisk­t arbete, säger Paul Åkerlund.

De tre av Myggans avdelninga­r som går att använda tas i bruk på onsdag igen.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? BRANDSKADA­D MYGGA. Än är det för tidigt att sia om kostnadern­a för återuppbyg­gnaden av eldhärjade förskolan Mygga på Sylte.
Bild: JONAS MYRHOLM BRANDSKADA­D MYGGA. Än är det för tidigt att sia om kostnadern­a för återuppbyg­gnaden av eldhärjade förskolan Mygga på Sylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden