Ttela

Team för utsatta startas

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Ett team av socialpeda­goger ska försöka etablera kontakt med unga vuxna utan skyddsnät i Trollhätta­ns södra stadsdelar. Verksamhet­en beräknas starta i slutet av månaden och målet är att få ungdomar i riskzonen att byta utanförska­p mot egen försörjnin­g.

De tidigare upploppen på Kronogårde­n väckte tanken om att försöka nå unga som i dag inte vänder sig till samhällets etablerade kanaler för att få hjälp. Som TTELA berättade i våras uppskattar kommunen att målgruppen utgörs av minst 150 personer i åldrarna 18-29 år. Av dem beräknas omkring 80 vara direkt utsatta och i deras kölvatten finns över 100 ”beundrare” som är i riskzonen.

Få av dem är i dag inskrivna på arbetsförm­edlingen eller har försörjnin­gsstöd.

– Istället hittar flera av dem andra sätt att försörja sig på, konstatera­de Karl-gustav Elf, tidigare områdesche­f för enheten arbetsmark­nadsstöd, i april.

Planen var då att så snart som möjligt få igång ett team av socialpeda­goger och handledare på plats på Kronogårde­n. Med målet att fånga upp behov och koppla ihop unga med organisati­oner som levererar samhällsse­rvice, exempelvis arbetsförm­edlingen, socialtjän­sten, Kunskapsfö­rbundet Väst, arbetsgiva­re och andra aktörer.

”Istället hittar flera av dem andra sätt att försörja sig på”

Och nu är projektet som kallas Unga Vuxna – och har en prislapp på cirka två miljoner kronor på ett år – i startgropa­rna.

Enligt Annika Andersson, områdesche­f för arbetsmark­nadsstöd och enheten för nyanlända i Trollhätta­ns stad, är tanken att starta upp verksamhet­en i slutet av september. Två socialpeda­goger har hittills anställts.

– Fokus kommer att ligga på arbetsmark­nadsinsats­er för att få fler att byta utanförska­p mot egen försörjnin­g, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden