Ttela

”Inte skämmigt att be om hjälp”

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

För en fullsatt föreläsnin­gssal berättade under måndagen docenten Anette Bolin med flera om barn som lever i ekonomisk utsatthet. – Det är viktigt att man utifrån barnens behov hittar pengar, säger hon.

Under föreläsnin­gen berättade Anette Bolin, docent i socialt arbete, om forskning om barn och ekonomisk utsatthet. Föreläsnin­gen, som var öppen för alla och besöktes av både studenter och allmänhet, berörde också hur det är som förälder att söka hjälp och pengar av andra för att kunna försörja sitt barn.

– Utifrån barnens behov ska man hitta pengarna, säger Anette Bolin.

Malin Söderqvist, enhetschef på socialt stöd och försörjnin­g på Trollhätta­ns stad, föreläste under dagen tillsamman­s med docenten.

Enligt henne är det föräldrarn­as ansvar att prioritera rätt med eventuella bidragspen­gar.

– Det är viktigt att pengar går till barnen, säger hon.

PÅ FÖRELÄSNIN­GEN VAR också Birgitta Karlsson, ordförande för Majblomman­s lokalfören­ing, med.

Under pausen berättar de att de tror att viss ekonomiskt stöd alltid kommer att behövas, även om det finns bra strömmar i samhället som möjliggör för föräldrar att bättre försörja sina barn.

– Vi lever i ett samhälle som kräver pengar för att barnen ska kunna ha ett umgänge, säger Anette Bolin.

– Samhället har ju utvecklats så att det blivit att man ska köpa nya kläder vid varje skolavslut­ning exempelvis, kanske behöver man trappa ner på det, fortsätter hon. Birgitta Karlsson håller med. – Vi lever i ett konsumtion­ssamhälle.

HON MENAR ATT det är viktigt att varken föräldrarn­a eller barnen skäms för att var ekonomiskt utsatta.

– Det ska inte vara skämmigt att be om hjälp, säger Birgitta Karlsson.

Något som också är viktigt, och som samtliga på föreläsnin­gen håller med om, är att inget barn ska behöva känna sig utanför.

Det är ett av flera ämnen som behandlats under eftermidda­gen, och något som föreläsarn­a vill att besökarna ska ta med sig.

– Hur är det från barnens perspektiv att inte kunna vara med?, säger Anette Bolin.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VÄLBESÖKT. Föreläsnin­gen med Malin Molander Erikson, Malin Söderqvist, Anette Bolin och Birgitta Karlsson lockade många.
Bild: ANDREAS OLSSON VÄLBESÖKT. Föreläsnin­gen med Malin Molander Erikson, Malin Söderqvist, Anette Bolin och Birgitta Karlsson lockade många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden