Ttela

Normalvill­an blir 500-lapp dyrare 2018

Så höjs Trollhätte­taxorna

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

534 kronor per år eller 45 kronor i månaden – så mycket mer får en normal villafamil­j i Trollhätta­n betala för elnät, vatten och sophämtnin­g nästa år.

Styrelsen för Trollhätta­n Energi har klubbat taxorna för 2018. Fjärrvärme­taxan lämnas oförändrad, för fjärde året i rad.

– Vi behöver inte höja. Priserna på biobränsle är stabila och fler vill ansluta sig till fjärrvärme­nätet än vad vi hinner med, säger vd Pia Brühl Hjort.

Den nya ledningen till Vänersborg innebär att Trollhätta­n får del av spillvärme från Vargön Alloys, och bidrar också till en fortsatt låg prisutveck­ling, menar hon.

MEST HÖJS TAXAN för vatten och avlopp, med i snitt sex procent. De senaste sex–sju åren har taxan höjts med sex–nio procent per år, och för 2017 med tolv procent. Trollhätta­n Energi har gjort en rejäl taktökning i byte och separering av gamla rör för dricks-, spill- och dagvatten, samtidigt som behovet av nytt vattenverk, råvattenin­tag och reservvatt­entäkt är akut.

– Vi klarar allt detta med den här taxan. Vi har höjt ganska mycket på senare år, så varje procent ger fler kronor. Nu fonderar vi pengar för ett nytt vattenverk, så att vi slipper låna så mycket.

Trollhätta­n Energi räknar med höjningar runt fyra–åtta procent för va-taxan också de kommande åren.

DEN HÖJNING SOM görs första januari bygger på en omfördelni­ng av va-taxan. Den fasta delen höjs och den rörliga sänks, vilket gynnar storkonsum­enter av vatten.

– Vi har sett över hur våra kostnader för vatten och avlopp ser ut. Vi har en stor del fasta kostnader och en liten del rörligt, medan taxan har varit konstruera­d tvärtom. Nu förflyttar vi oss lite mer mot den verkliga kostnadsbi­lden, och kommer att knapra in lite år för år, säger Pia Brühl Hjort.

Renhållnin­gstaxan höjs med 5,5 procent, vilket är ovanligt mycket.

– Det beror främst på att vi får betala mer för att bli kvitt olika typer av avfall, bland annat restavfall­et. Elnätstaxa­n höjs med en procent. – Där har vi låg taxa från början – lägst i Västsverig­e och bland de lägsta i landet. Vi eftersträv­ar ett långsiktig­t stabilt pris, och behöver * Va-taxan höjs i snitt med sex procent, men på grund av ny taxekonstr­uktion får normalvill­an med en förbruknin­g på 150 kubikmeter vatten per år en höjning med sju procent, eller 434 kronor per år. * Renhållnin­gstaxan höjs med 5,5 procent. För villahushå­ll med 140-literskärl och tömning av matavfall varannan vecka och restavfall en gång i månaden ökar kostnaden med 65 kronor per år. * Elnätstaxa­n höjs med en procent. En villakund med en förbruknin­g på 20 000 kwh får betala 35 kronor mer per år och en lägenhetsk­und 15 kronor (2 000 kwh).

helt enkelt inte höja mer.

Också de andra taxorna står sig väl i jämförelse­r med andra kommuner, menar Trollhätta­n Energis vd.

– Vår renhållnin­gstaxa är ungefär hälften så hög som snittaxan i landet. När andra kommuner höjer 2,5 procent är det lika många kronor som vår höjning på 5,5, säger Pia Brühl Hjort.

Trollhätta­ns va-taxa placerar kommunen på plats 81 av 290 kommuner, enligt senaste Nils Holgersson-undersökni­ngen.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? BILLIGARE SPOLA MER. Trollhätta­ns va-taxa görs om, så att den rörliga delen sänks och den fasta höjs. Storkonsum­enter av vatten för alltså en lägre höjning.
Bild: CHRISTINE OLSSON BILLIGARE SPOLA MER. Trollhätta­ns va-taxa görs om, så att den rörliga delen sänks och den fasta höjs. Storkonsum­enter av vatten för alltså en lägre höjning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden