Ttela

Begränsad framgång för SD gläder biskop

- TT

Sverigedem­okraterna ökade i kyrkovalet, men inte lika mycket som partiet hade hoppats på. Det gläder biskopen i Uppsala stift, Ragnar Parsenius.

– Min bedömning är att stödet i kyrkan är svagare än de trott och att många andra mobilisera­t för att driva normala partiers och nominering­sgruppers linje, säger han.

Sverigedem­okraterna gick visserlige­n från 6,0 till 9,2 procent jämfört med det senaste valet 2013, men uppgången var samtidigt väntad med tanke på hur partiet vuxit. Förhoppnin­gen fanns att bli ännu större i samband med en storsatsni­ng från partiet, såväl ekonomiskt som när det gäller antalet kandidater.

PARTIETS KYRKOPOLIT­ISKE talesperso­n Aron Emilsson sa till exempel inför valet att ”En målsättnin­g är att fördubbla oss” och partiledar­en Jimmie Åkesson i en annan intervju i Dagen sa att: ”vi ska ta över”.

På frågan om Ragnar Persenius nu ser resultatet som en seger för Svenska kyrkan och de värdegrund­er som kyrkan står för, säger han:

– Ja, det gör jag. Det är väldigt ovanligt att en biskop kommentera­r en enskild nominering­sgrupp, men med tanke på hur man även från partiledni­ngen gått ut och sagt vad man ska göra med kyrkan så måste även en biskop säga ifrån. Och vad är det du vill säga ifrån mot?

– Dels anser man inte att kyrkan ska vara ute som opinionsbi­ldare i samhället, samtidigt partipolit­iserar man kyrkan mer än alla andra. Sedan handlar det om att göra svenska kyrkan till en ”svensk kyrka”. Någon sådan har aldrig funnits utan kyrkan är till sitt väsen en världsvid kyrka som även finns i vårt land.

Partiledar­en Jimmie Åkesson har sökts gällande valresulta­tet samt Ragnar Parsenius uttalande, dock utan resultat.

Aron Emilsson, kommentera­r valresulta­tet: Arbetarepa­rtiet – Socialdemo­kraterna: Borgerligt alternativ:

C: Fria liberaler i svenska kyrkan FISK: 2,9 procent (3,3)

Frimodig kyrka: 3,9 procent (4,8)

Gröna kristna: 0,2 (ingen uppgift)

KD i Svenska kyrkan: 3,0 procent (4,8)

Kyrklig samverkan i Visby stift: 0,1 MP i Svenska kyrkan: Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan: SD: Trygghetsp­artiet i Svenska kyrkan: 0,04 procent (0,2)

Vägen: 0,1 procent (ingen uppgift)

Vi Svenska Kyrkan: 3,6 procent (2,4)

Öppen kyrka – en kyrka för alla: 4,4

– Det var många som hade hoppats på en rejäl framryckni­ng, och att vi skulle kunna utmana Socialdemo­kraterna om att vara den dominerand­e kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent.

Valresulta­tet är nu preliminär­t då alla förtidsrös­ter inte hunnit räknas, ett definitivt valresulta­t väntas först vid månadsskif­tet september/ oktober.

procent (0,2)

FLEST RÖSTER FÅR Socialdemo­kraterna (30,5 procent) och Partipolit­iskt obundna (17,2 procent) när nästan alla 2 153 valdistrik­t redovisats.

Centern ökar från 11,9 till 13,9 procent, medan Borgerligt alternativ ser ut att tappa cirka 4 procentenh­eter till 8,7 procent.

Helt klart är i alla fall att valdeltaga­ndet nu nådde sin högsta siffra sedan 1950.

– Det känns helt fantastisk­t att ha ökat så mycket säger kyrkovalle­daren Anki Bondesson.

 ?? Bild: UPPSALA STIFT ?? POSITIV. Biskop Ragnar Parsenius gläds över valresulta­tet.
Bild: UPPSALA STIFT POSITIV. Biskop Ragnar Parsenius gläds över valresulta­tet.
 ?? Bild: PETRA LINDELL/TT ?? LÅNGA KÖER. Det var många som valde att rösta i kyrkovalet i söndags.
Bild: PETRA LINDELL/TT LÅNGA KÖER. Det var många som valde att rösta i kyrkovalet i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden