Ttela

Blivande lärare kan skippa lovet

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Regeringen avsätter närmare 500 miljoner kronor i höstbudget­en till bland annat sommarkurs­er för både lärarstude­nter och elever. Pengar viks också till fler lärare i kulturskol­an.

Fler sommarkurs­er för blivande lärare är ett led i försöken att minska den stora lärarbrist­en.

– Lärarstude­nter, till skillnad från många andra studenter, kan ju inte arbeta i den verksamhet de förbereder sig för under sommaren. Därför är det många lärarstude­nter som då vill studera i stället. Detta gör lärarutbil­dningarna ännu mer attraktiva och vi får ut färdiga lärare lite snabbare, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP).

REGERINGEN ANSLÅR TOTALT 150 miljoner kronor till olika utbildning­ar för blivande och redan verksamma lärare. Förutom sommarkurs­er handlar det bland annat om kompetensu­tveckling för de lärare som arbetar med språk-, läs- och skrivutvec­kling i Läslyftet.

Regeringen vill också se fler skolelever utnyttja sommarlove­t. Därför avsätts pengar så att skolhuvudm­än kan arrangera simskola för elever i årskurs 6–9.

– Vi ser allt fler unga som inte kan simma, men i ett välfärdsla­nd ska alla vara trygga på och vid vatten, säger Gustav Fridolin.

”Regeringen vill också se fler skolelever utnyttja sommarlove­t.”

Lovsimskol­a och ytterligar­e språkinsat­ser för nyanlända bekostas med 200 miljoner kronor nästa år.

Ytterligar­e 100 miljoner avsätts för insatser i grundskola­ns lägsta årskurser. Det är den aviserade läsa, skriva, räkna-garantin som får mer medel, liksom förskolekl­assen som ska bli obligatori­sk.

Kulturskol­an får indirekt ett tillskott på 33 miljoner kronor i form av utbildning av lärare i verksamhet­en.

REGERINGEN­S HÖSTBUDGET innehåller också satsningar på gymnasiesk­olan för 162 miljoner kronor nästa år. Men den största posten inom skolans område presentera­des förra veckan och uppgår till 1,5 miljarder kronor nästa år, öronmärkta pengar för att utjämna skillnader mellan skolor i välbärgade respektive fattiga områden. Sammantage­t lägger regeringen 2,4 nya miljarder på skolan 2018.

– Regeringen­s huvudprior­iteringar är jobb, skola och klimat och vi är beredda att göra de skattejust­eringar som krävs för att ha råd att satsa på skolan. Jag har verkligen inga problem att försvara att det blir lite dyrare att ta inrikesfly­get när det innebär att vi kan investera i skolan, säger Gustav Fridolin och syftar på den aviserade och om-debatterad­e flygskatte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden