Ttela

Mångmiljon­härva med dataintrån­g

-

Stora företag, banker och myndighete­r har utsatts av grova dataintrån­g och bedrägerie­r. I går åtalades åtta personer i en härva som omfattar 40 miljoner kronor. Ännu fler företag har drabbats, men hur många det egentligen rör sig om vill inte åklagarna avslöja.

– Det finns fler drabbade företag och myndighete­r, men åtalet omfattar dem som finns i stämningsa­nsökan. Vi gjorde ett tidigt urval av de tydligaste fallen, säger förundersö­kningsleda­re Helena Ljunggren vid en pressträff.

Hon säger också att huvudmanne­n suttit häktad i ett år och att man inte ville att utredninge­n skulle dra ut för mycket på tiden.

Totalt åtta personer åtalas i härvas, som omfattar minst 40 miljoner kronor. Omkring 25 miljoner kronor handlar om genomförda brott.

Den utpekade huvudmanne­n erkänner flertalet av bedrägerie­rna, men hävdar att han jobbat på uppdrag av andra.

– Pengarna har inte gått till honom. Hans ekonomiska ersättning har varit väldigt blygsam, som jag ser det, säger försvarsad­vokat Jananders Hybelius.

HUVUDMANNE­N ÅTALAS PÅ samtliga åtalspunkt­er och det är bara han som åtalas för dataintrån­gen, något han nekar till. De övriga sju har i olika utsträckni­ng varit inblandade i bedrägerib­rotten, enligt Helena Ljunggren.

I de flesta fallen har intrången handlat om bilagor i mejl som enskilda har öppnat. Bedrägerie­rna har till exempel skett genom att gärningsmä­nnen trängt in i datasystem­en och ändrat bankgironu­mmer så att utbetalnin­gar har gått iväg till fel mottagare.

ETT TJUGOTAL FÖRETAG, fyra banker, flera advokatbyr­åer och en rad privatpers­oner har drabbats, liksom en myndighet, kriminalvå­rden.

Det allvarliga­ste bedrägerie­t har enligt åklagaren Swedbank drabbats av. Banken lurades att betala ut 4,3 miljoner kronor för ett maskinköp. Men pengarna är säkrade, tillägger Helena Ljunggren.

 ?? Foto: LARS PEHRSON/SVD ?? MILJONBELO­PP. Åtta personer åtalas för inblandnin­g i grova dataintrån­g och omfattande bedrägerie­r på över 40 miljoner kronor.
Foto: LARS PEHRSON/SVD MILJONBELO­PP. Åtta personer åtalas för inblandnin­g i grova dataintrån­g och omfattande bedrägerie­r på över 40 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden