Ttela

Trump höll sig till manus i Fn-premiär

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

USA:S president Donald Trump höll sig till manus när han gjorde debut i Fn-sammanhang. Inför 100 världsleda­re i Fnskrapan i New York talade han sig varm för ett mer effektivt världssamf­und.

– Nu är det slut på ”business as usual” (att jobba på som vanligt), slog den tidigare affärsmann­en fast från talarstole­n i FN:S ekonomiska och sociala råd.

– FN:S budget har ökat med 140 procent och dess personal har mer än dubblats sedan 2000 men vi har inte sett resultat i linje med dessa investerin­gar.

Den till synes bestämde Trump presentera­des av sin Fn-ambassadör Nikki Haley som en man som vet hur man får till förändring. Han sade att FN har potential men betonade att den enorma byråkratin står i vägen för det viktiga arbetet med utveckling och fred.

USA är FN:S största bidragsgiv­are, något nationalis­ten Trump under sin valkampanj var mycket kritisk mot. Nu nöjde han sig med att konstatera att ingen medlem “bör bära en oproportio­nerligt stor del av bördan”. Och han ställde sig bakom generalsek­reterare António Guterres redan påbörjade reformarbe­te och skakade mycket hjärtligt hand med denne efter sitt framträdan­de.

– Talet var enligt manus och ganska lätt att stödja för det var allmänt hållet, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S), som satt i kammaren och lyssnade på Trump.

STATSMINIS­TER Stefan Löfven (S) planerar också att ge Guterres beskedet att även Sverige ställer sig bakom reformarbe­tet, vid ett enskilt möte som han ska ha med generalsek­reteraren.

– Att enbart dra ner på anslagen till FN är inte lösningen men det är säkert så att FN går att göra mer effektivt och flexibelt, sade statsminis­tern vid en pressträff.

– Men vi måste säkerställ­a FN:S förmåga att dämpa konflikter, dess fredsbevar­ande kapacitet, att man ska stå upp för mänskliga rättighete­r.

Exakt vilken reform som är viktigast ur blågult perspektiv kunde inte ministrarn­a ge svar på. Löfven underströk vikten av att FN är flexibelt och jobbar mer med konfliktfö­rebyggande insatser. Sedan tidigare har Sverige sagt att man på sikt är emot vetorätt i säkerhetsr­ådet.

ATT DONALD TRUMP uppträdde statsmanna­mässigt och inte gav prov på den hätska retorik han ibland använder vid politiska massmöten fick sannolikt många världsleda­re att andas ut. USA:S presidents ord vägs på guldvåg i FN, där många undrar om han fortsatt vill driva en mer isolationi­stisk ”Amerika främst”-linje och om han står fast vid beslutet att backa ur det globala klimatavta­l som slöts i Paris. De senaste dagarna har det kommit små tecken på att Trump kan ha mjuknat när det gäller Parisavtal­et, Vita huset meddelade på måndagen att ”vi kommer att dra oss ur Parisavtal­et såvida vi inte kan få till stånd villkor som är mer gynnsamma för USA”.

Trump har minskat delegation­en som reser till högnivåvec­kan i FN till en tredjedel och meddelat att han tänker hålla vissa möten med världsleda­re på sin golfklubb i New Jersey, skriver amerikansk­a medier. Och Vita huset har fattat beslut om att minska USA:S bidrag till FN:S fredsbevar­ande insatser med motsvarand­e 4,8 miljarder kronor.

 ?? Bild: EVAN VUCCI ?? GJORDE DEBUT. USA:S president Donald Trump (t h) och FN:S generalsek­reterare António Guterres strax innan Trump tar till orda under Fn-mötet med höga världsleda­re.
Bild: EVAN VUCCI GJORDE DEBUT. USA:S president Donald Trump (t h) och FN:S generalsek­reterare António Guterres strax innan Trump tar till orda under Fn-mötet med höga världsleda­re.
 ?? Bild: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT ?? PÅ PLATS I FN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) utanför Fn-högkvarter­et i New York.
Bild: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT PÅ PLATS I FN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) utanför Fn-högkvarter­et i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden