Ttela

Folkomröst­nin

IRAK: DOMSTOL KRÄVER ATT FOLKOMRÖST­NING STÄLLS IN

-

Folkomröst­ningen om irakiska Kurdistans framtid kritiseras av omvärlden och splittrar kurderna själva. Nu har Iraks högsta domstol beordrat att folkomröst­ningen ställs in.

En efterlängt­ad röst på frihet. Eller ett sätt för president Massud Barzani att sopa interna problem under mattan. För många förverklig­as en generation­slång dröm när den självstyra­nde kurdiska regionen i Irak (KRG) folkomröst­ar om att bryta sig loss från Bagdad den 25 september.

– Det är första gången som folket i Kurdistan får möjlighet att själva bestämma hur framtiden ska se ut, om man vill ha självständ­ighet eller fortsätta att tillhöra Irak. Det är stort, säger KRG:S representa­nt i Sverige, Shorsh Kadir Rahem.

På måndagen bad dock Iraks premiärmin­ister Haider al-abadi Högsta domstolen att kräva att folkomröst­ningen ställs in. Enligt al-abadi kan omröstning­en ”få farliga följder, splittra Irak och hota freden i landet”. Högsta domstolen godkände premiärmin­isterns begäran och beordrar nu regeringen i Arbil att ställa in processen tills det har utretts om folkomröst­ningen är förenlig med landets konstituti­on, rapportera­r Reuters.

DOMSTOLENS BESKED HAR stor tyngd, men beslutet kan i praktiken inte implemente­ras i den kurdiska självstyra­nde regionen, som har en egen regering och egen rättsappar­at.

Opinionsun­dersökning­ar pekar mot ja. Men beslutet att ta självständ­ighetsfråg­an till valurnorna har också mött motstånd, även bland kurderna. Många som är kritiska till Barzanis styre tycks vara redo att manifester­a det genom att rösta nej. Andra vill invänta stöd från stormakter­na.

– Det finns starka motsättnin­gar inom KRG. Opposition­en mot Barzani är stark och för honom handlar det mycket om att avleda uppmärksam­heten från den ekonomiska och politiska krisen, säger Ingmar Karlsson, författare och tidigare konsul i Istanbul.

OMKRING 5,5 MILJONER människor har rätt att rösta. Folkomröst­ningen sker inte bara inom KRG, utan även i diasporan samt i områden som både Bagdad och Arbil gör anspråk på.

Bland dessa finns den oljerika och mellan kurder, araber och turkmener delade staden Kirkuk som i praktiken kontroller­as av kurdiska peshmerga.

– Det troligaste är att minoritete­r som inte vill leva under kurdiskt styre bojkottar omröstning­en för att minska dess legitimite­t, säger

 ??  ?? VALKAMPANJ. En kampanjfla­gga i Arbil manar folket att rösta ja till självständ­ighet för irakiska Kurdistan.
VALKAMPANJ. En kampanjfla­gga i Arbil manar folket att rösta ja till självständ­ighet för irakiska Kurdistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden