Ttela

G splittrar

- SOFIA ERIKSSON/TT

Per Jönsson, Mellanöste­rnanalytik­er vid Utrikespol­itiska institutet.

Krg-representa­nten Shorsh Kadir Rahem kan förstå att en del minoritete­r har luftat farhågor om vad som väntar dem vid eventuell självständ­ighet.

– Oron speglar det som kurderna själva har gått igenom i Irak, ett problem med majoritete­n. Det måste tas i beaktande. Minoritets­grupperna ska behandlas som första klassens medborgare och deras rättighete­r ska inkluderas i ett framtida Kurdistan, säger han.

FLERA TIDIGARE FÖRSÖK till folkomröst­ning om självständ­ighet för KRG har ställts in.

Att Barzani driver frågan just nu kan vara ett försök att utnyttja den medvind som kurderna haft tack vare insatserna mot Islamiska staten (IS). Men det är också en fråga om tajming, enligt Jönsson.

– För kurdisk del är kampen mot IS snart avslutad. Den har hållit konflikter­na i det irakiska samhället i schack, men om det här inte blir av nu finns risk för att motsättnin­garna, inte minst mellan kurderna, bubblar upp till ytan.

Utanför KRG är det inte svårt att hitta kritiker.

Med stora kurdiska minoritete­r är Turkiet och Iran rädda för dominoeffe­kter, USA vill ha fortsatt fokus på kampen mot IS och centralreg­eringen i Bagdad är allt annat än positiv.

– Det enda land i världen som förmodlige­n skulle applådera självständ­ighet är Israel, av strategisk­a skäl, säger Jönsson.

DEN KURDISKA folkomröst­ningen kan liknas vid den brittiska om brexit. Ställer sig en majoritet bakom ”kurdexit” kommer det inte att innebära att regionen bryter sig loss från Bagdad på dagen – utan då väntar troligtvis långa förhandlin­gar.

– Jag tror inte att det är tekniskt eller fysiskt möjligt med total självständ­ighet. Det skulle inte gå att överleva för en självständ­ig stat mot Turkiet, Irans och Bagdads önskemål, säger Jönsson.

– Däremot innebär ett ja troligtvis en förhandlin­gsvinst i kurdernas förhålland­e till Bagdad.

 ?? Bild: BALINT SZLANKO/TT ??
Bild: BALINT SZLANKO/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden