Ttela

Ubåtsfalle­t: Markering från hundar längs rutten

- TT

Svenska likhundar har markerat på flera ställen längs med rutten som mordmisstä­nkte Peter Madsen tog när Kim Wall försvann. Polisen planerar nu dykningar efter hennes kvarlevor vid platserna där hundarna markerat.

– De har markerat flera gånger i samma område, säger förundersö­kningsleda­ren Jens Møller till TT.

Köpenhamns­polisen har lyckats slå fast hela rutten för UC3 Nautilus sista tur.

Längs den har sedan de svenska likhundarn­a fått åka i båt med nosarna vid vattenytan. Polisen genomförde dykningar så sent som i lördags och planerar nya utifrån platserna hundarna markerat.

– Det är stora områden till havs, men vi hoppas självklart att vi ska hitta något.

DE SVENSKA HUNDARNA, en schäfer från Stockholm och en labrador från Malmö, har varit i Danmark i två omgångar.

– Just nu är vi färdiga med dem, men vi kanske ber att få låna dem igen. Vi har ett gott samarbete med svenska polisen.

Samtidigt genomför polisen en rad tekniska undersökni­ngar, bland annat av Peter Madsens dator.

– Vi har fått muntliga svar på en del av undersökni­ngarna, men långt ifrån alla. Vi väntar fortfarand­e på rapportern­a, det är allt jag kan säga, säger Møller till TV2.

UBÅTSBYGGA­REN Peter Madsen har också gått med på att låta sig sinnesunde­rsökas. Därmed kan åklagarmyn­digheten, enligt vad specialåkl­agaren Jakob Buch-jepsen uppger för danska TV2, undvika en tvångsinlä­ggning för att genomföra undersökni­ngen.

Vid omhäktning­sförhandli­ngen gick inte Peter Madsen med på att frivilligt genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng och domaren tog då beslut om att en tvångsinlä­ggning kan göras. Men sedan Madsen ändrat sig och gått med på att låta sig undersökas har det nu gjorts en justering i häktningsp­rotokollet.

Madsen kommer att köras fram och tillbaka mellan häktet och den rättspsyki­atriska kliniken för att genomgå undersökni­ngen, enligt Buch-jepsen.

PETER MADSEN SITTER häktad misstänkt för mordet på den svenska journalist­en Kim Wall, men han förnekar brott. Madsen hävdar att Kim Wall dog när hon träffades av en tung ubåtslucka i huvudet, och säger att han därefter ”begravt henne till sjöss”.

Kim Wall hittades död utanför Amagers sydvästkus­t den 21 augusti, och därefter fortsatte sökandet efter fler kvarlevor.

Madsen sitter häktad till den 3 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden