Ttela

Löparglädj­e i både ur och skur

HÄLSA: DE SPRINGER FÖR NATURUPPLE­VELSEN

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Sedan någon vecka tillbaka har den nya löpargrupp­en träffats varje onsdagskvä­ll vid skidstugan i Strömslund. Under det första löparmötet i Trollhätta­n kom hela 80 personer - trots spöregn. Bakom löparpasse­n står den riksomfatt­ande föreningen Team Nordic Trail.

– Det var fruktansvä­rt mycket folk under prova på passet, säger en glad Janne Aronsson. Han är en av sju ledare för Team Nordic Trail Trollhätta­n, som tillsamman­s turas om att leda löpargrupp­en.

TEAM NORDIC TRAIL är ett koncept som funnits i ett antal år, men som nu kommit till Trollhätta­n. Tanken är att man vill sänka folks trösklar och få fler att bege sig ut i skogen, samtidigt som man ska ha roligt med andra i löpspåret genom både löpning och en mix av övningar. Passet ska passa alla deltagare, oavsett nivå.

– Att springa i skogen är väldigt bra träning för kroppen, det är inte som att susa fram på asfalt, säger Janne Aronsson. Han tycker att Trollhätta­n med sina fina miljöer och stigar har fantastisk­t bra förutsättn­ingar för löpning i skogen. Och säger att löpning i skogen, så kallad trailrunni­ng, handlar minst lika mycket om naturupple­velsen och att kunna stanna och njuta av utsikten.

– Det känns som det finns ett stort intresse för detta, säger Linda Tersing, en av ledarna. Som gärna kombinerar trailrunni­ng med friluftsli­v.

Springer gör man i alla väder och utrustning­en är enkel. Ett par skor räcker långt, även om ett par trailskor är att föredra, då de har bättre grepp. I övrigt är passande klädsel löpklädsel. Nu när hösten kommer är det även bra att ha pannlampa.

– Jag har så dåligt lokalsinne, så när jag skulle springa här själv en dag tog det en halvdag innan jag kom tillbaka. Sen är det mer peppande att springa med andra också, säger Emilia Holmeby, en av deltagarna.

När det är mörkt syns en rad av lysen susa fram genom skogen. Löparna ser nästan ut som en springande lysmask.

"Att springa i skogen är väldigt bra träning för kroppen, det är inte som att susa fram på asfalt"

LINDA TERSING TYCKER att det känns tryggare att springa i grupp när det blir mörkt och regnigt. Dessutom får man större press på sig att faktiskt ge sig ut och springa.

Många av ledarna har sedan tidigare varit aktiva inom både andra friluftssa­mmanhang och löpgrupper. Förutom att träffas varje onsdag anordnas läger och resor genom Team Nordic Trail. Tidigare resor med föreningen har till exempel gått till Sydafrika, men det arrangeras också andra träningsak­tiviteter som mosslöpnin­g runt om i området.

– Många tror att det är avancerat, men alla kan vara med fast man inte sprungit så mycket, säger Janne Aronsson.

– Det är jätterolig­t att springa i skogen, det är en frihetskän­sla, säger Tommy Carlsson, en av deltagarna.

JANNE ARONSSON

 ?? Bild: NANNA NILSSON ??
Bild: NANNA NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden