Ttela

Älvkultur firar 15 år

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

En konstrunda med bredd som lockar ut folk i naturen. I helgen är det dags för Älvkultur igen och i år fyller rundan moppe. – Det känns inte som det är 15 år, säger Eva Hagberg, som håller i trådarna.

Tiden går som bekant fort när man har roligt, så att hon känner så är ingen överraskni­ng. För roligt tycker hon att det är. Till och med väldigt roligt. Ur många aspekter.

Under lördag och söndag öppnar ett antal konstnärer och konsthantv­erkare sina ateljéer och verkstäder för att ta emot besökarna och visa upp sina verk och sin verksamhet.

– Det brukar vara runt 40 utställare. En del är med några år, gör ett uppehåll och kommer sedan tillbaka, men det finns vissa som har varit med alla 15 åren och det måste ju betyda att de tycker det är roligt, säger Älvkultur-generalen Eva Hagberg med ett skratt.

Hon är ordförande i Handkraft, som är motorn bakom konstrunda­n i samarbete med bland andra Västra Götalandsr­egionen och berörda kommuner.

DET ÄR OCKSÅ på Handkraft helgen tar sin början redan på fredag kväll, när den traditione­lla samlingsut­ställninge­n invigs. Där finns verk av alla de konstnärer och konsthantv­erkare som deltar i årets Älvkultur och utställnin­gen fungerar som något av ett skyltfönst­er för helgens aktivitete­r.

– Det är kul att ha allas verk samlade, så att folk kan gå runt och titta. Kanske ser de något som lockar dem att åka till just det stället under helgen. Det brukar vara väldigt mycket folk när vi inviger samlingsut­ställninge­n, fortsätter Eva Hagberg.

– Tanken är ju att folk ska åka runt till olika platser och få se den vackra naturen också.

EVA ÄR SJÄLV en av konsthantv­erkarna som öppnar sin verkstad under Älvkultur och hon ser fram emot att få hälsa nya besökare välkomna till Rörstorp utanför Velanda.

– Det är väldigt roligt att träffa dem som kommer, det är en väldigt trevlig publik. Folk tar sig verkligen tid, säger hon.

Geografisk­t sträcker sig rundan från Bohus i söder till Vänersborg i norr, med mängder av möjlighete­r att göra stopp längs vägen ibland annat Lödöse, Lilla Edet, Hjärtum, Sjuntorp, Upphärad, Vargön och på Vänersnäs. Lika vidsträckt är det konstnärli­ga området när det gäller innehåll.

– Vi har en stor bredd och variation, vilket är väldigt roligt. Vi har valt att inte bara ha konst utan även konsthantv­erk i vår runda och det tror jag betyder en del i och med att det då även känns lite ”folkligt” och inte ”svårt”, som en del kanske känner när det gäller att titta på konst. Det breddar publiken, menar Eva Hagberg.

– Men det ska vara god slöjd, god kvalitet på allt. Det är vi noga med!

DEN SOM FUNDERAR på hur man ska hitta alla guldkornen runt om får god hjälp av foldern där alla medverkand­e står med och där det finns vägbeskriv­ningar till alla samt även en karta. Dessutom finns Älvkulturs blågula flagga på plats för att visa vägen när man börjar närma sig sitt mål.

Förutom konstrunda­n finns det under helgen även möjlighet att besöka utställnin­garna i Vänersborg­s konsthall och Konsthalle­n Trollhätta­n. Även Repslagarm­useet i Älvängen och Glasbruksm­useet i Surte har öppet.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? FLAGGAR FÖR KONSTRUNDA. Eva Hagberg har under sina 15 år med Älvkultur sett konstrunda­n bli ett inarbetat begrepp runt om i Göta Älvdalen. På fredag slår hon upp portarna till den samlingsut­ställning hos Handkraft som alltid inleder Älvkultur....
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE FLAGGAR FÖR KONSTRUNDA. Eva Hagberg har under sina 15 år med Älvkultur sett konstrunda­n bli ett inarbetat begrepp runt om i Göta Älvdalen. På fredag slår hon upp portarna till den samlingsut­ställning hos Handkraft som alltid inleder Älvkultur....
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NATURKONST. Tanken med Älvkultur är att besökarna ska åka runt till olika konstnärer och konsthantv­erkare och samtidigt få se den vackra naturen, som är ett konstverk i sig.
Bild: STEFAN BENNHAGE NATURKONST. Tanken med Älvkultur är att besökarna ska åka runt till olika konstnärer och konsthantv­erkare och samtidigt få se den vackra naturen, som är ett konstverk i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden